Birinci Dünya Kıbrıs Türkleri Kongresi Girne'de Başladı

Birinci Dünya Kıbrıs Türkleri Kongresi bugün Girne'de başladı.

Dünya Kıbrıs Türkleri Kongresi Tertip Komitesi tarafından organize edilen kongre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın konuşmalarıyla başladı. Kongrede konuşan Eroğlu, "Malum gelişmeler yaşanırken, böylesi bir toplantı düzenlenmesi oldukça anlamlıdır. Bugün maalesef Kıbrıs Türk halkına büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Tüm Kıbrıs'ın hükümeti unvanını Kıbrıs Rum tarafına teslim eden anlayış bu yaklaşımla Kıbrıs'la eşitlik temelinde kalıcı bir uzlaşma bulunmasının önünü
tıkadığını bilmelidir. AB, kendi geliştirdiği değerlere ve ilkelere Kıbrıslı Türkler açısından da sahip çıkmalıdır. Maalesef uluslararası toplum çözüm yolunda doğrudan yana tavır koyabilmiş değildir" ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Eroğlu, kalıcı bir çözüm bulmak için çözüm üretmek ve halka doğru mesajları vermek zorunda olduklarını ifade etti.
Rauf Denktaş da, "Rum tarafını güvenlik konseyi kararında meşru hükümet olarak tanıdıkları günden itibaren müzakere yoluyla meseleyi halletmek imkansızlaşmıştır" dedi.
Yarınki oturumlarda ise komitelerin çalışmaları ve raporları hazırlanacak ve bu raporlardan derlenen sonuç bildirgesi yayınlanacak. Kongreye katılmak üzere adaya gelen heyetler, farklı gruplar halinde, bugün, devlet ve hükümet yetkilileriyle nezaket ziyaretleri yaptılar. Girne Acapulco Resort Hotel'de yapılan kongre 2 gün sürecek.