İMKB Başkanı Erkan: Anadolu'daki şirketlerin önyargılarını değiştireceğiz

Türkiye'deki şirketlerin halka arz potansiyelinin artırılması amacıyla 23-24 Kasım tarihlerinde 'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi' yapılacak. Zirv

Türkiye'deki şirketlerin halka arz potansiyelinin artırılması amacıyla 23-24 Kasım tarihlerinde 'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi' yapılacak. Zirve öncesi İMKB'de gazetecilerle bir araya gelen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Anadolu'daki şirketlerin halka arzla ilgili önyargılarını değiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'de halka arz edilen şirket sayısının artırılmasını teşvik etmek amacıyla SPK, İMKB, TOBB ve TSPAKB'nin işbirliği ile başlatılan 'Halka Arz Seferberliği Zirvesi'nin ikincisi, 23-24 Kasım'da Bursa'da gerçekleştirilecek. Zirve öncesi, düzenlenen bilgilendirme toplantısına, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ile zirveye ev sahipliği yapacak olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez katıldı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılından bu yana sürdürülen 'Halka Arz Seferberliği' çalışmalarının olumlu sonuçlarının 2010 yılı içerisinde alınmaya başlandığına işaret etti. Erkan şu bilgileri verdi: "1990-1999 yılları arasında yılda ortalama 23 şirket halka açılırken, 2000-2009 yılları arasında bu rakam 9'a düştü. 2010 yılı Kasım ayı itibariyle ulaşılan rakam ise 18. Kasım ayı itibariyle 2010 yılında İMKB'de işlem görmek üzere 32 menkul kıymet ihracından 2 milyon 696 bin TL'yi aşan tutarda kaynak sağladı. Özellikle 6-7 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlediğimiz Halka Arz Zirvesi sonrası sermaye piyasalarımıza ve Türkiye ekonomisine artan yoğun ilginin sonucu olarak, halka açılan şirket sayısı açısından 2000 yılından bu yana en iyi performans sergilendi. 2011 yılında bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Amacımız öncelikle Türkiye'nin en büyük ilk 1000 şirketi içinde yer alan şirketleri sermaye piyasamıza kazandırarak 346 olan işlem gören şirket sayımızı Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılına kadar 1000'in üzerine çıkarmak."

Türkiye'de şirketlerin yüzde 95'inin aile şirketi olduğuna dikkat çeken Başkan Erkan, şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalar, aile şirketlerinin büyük bölümünün birinci kuşakta yok olduğunu ortaya koyuyor. Tüm bu gerçekler ışığında, halka arz süreci, şirketlere büyüme, aile şirketlerine sürdürülebilirlik ve ülke ekonomisine güçlenme imkanı sağlıyor. Anadolu'daki şirketlerimizde halka arza karşı çekinceler ve yanlış izlenimler olduğunu görüyoruz. Anadolu'da yaygınlaştıracağımız zirveyle, bu haksız önyargıları ortadan kaldırmak istiyoruz. Halka Arz Seferberliği Zirvesi'nin ikincisinin, Türkiye'nin sanayi devi Bursa'da yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. Bursa'dan ve çevre illerden zirvemize katılacak olan şirket yetkilileriyle, halka arz konusunda uzman kişi ve kuruluşların bir araya gelmesi, Türk ekonomisi için yeni fırsatlara kapı açacaktır."

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise Türkiye'nin en önemli sanayi üslerinden biri olan Bursa'nın, halihazırda İMKB'de 18 şirketle temsil edildiğinin altını çizdi. Sönmez, 'Halka Arz Seferberliği Zirvesi'nin Türk ekonomisinin lokomotif şehirleri arasında yer alan Bursa'da yapılmasının hem Bursa şirketleri, hem de Türkiye için yeni ufuklar açacağına inandığını ifade etti. Toplantının ardından, basın temsilcileri İMKB ve seans salonunu gezerek işlemler hakkında bilgi aldı.

ZİRVEYE 700'ÜAŞKIN ŞİRKET DAVET EDİLDİ

23-24 Kasım'da, Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek zirveye, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na üye şirketlerin yanı sıra, çevre il ve ilçelerdeki sanayi ve ticaret odalarına kayıtlı, halka arz potansiyeli taşıyan 700'den fazla şirket davet edildi. İki gün sürecek zirve kapsamında düzenlenen oturumlarda, şirketlerin büyüyebilmeleri için ihtiyaç duydukları kaynakları halka arz yöntemiyle sağlamaları, özellikle aile şirketlerinin faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini halka arz süreciyle mümkün kılmaları ve halka arzlarda izlenen yol haritası gibi konular ele alınacak. Katılımcı şirket temsilcileri, zirve boyunca aracı kuruluşlar, bağımsız denetim şirketleri, hukuk firmaları, kurumsal yatırımcılar ve sektörel derneklerin tanıtım stantlarında, yetkililer ve uzmanlarla yüzyüze görüşme fırsatı bulacak.