Bitlis'te Yapılan Katliam Anıtı Törenle Açıldı

Bitlis'in Mutki ilçesinde PKK tarafından 17 yıl önce yolları kesilerek katledilen19 kişi için yaptırılan anıt, törenle açıldı.

Köylerine dönen bir minibüste bulunan 19 kişi, 1993 yılında PKK terör örgütü üyeleri tarafından değerli eşyaları alındıktan sonra katledilmişti. Mutki Kaymakamlığı tarafından söz konusu yere yapılan anıtın açılışı için bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Kavakbaşı Tabur Komutanı Yarbay Uzay Şahin, 17 yıl önce yaşanan katliamı anlattı. Şahin, "8 Nisan 1993'te bölücü terör örgütü mensupları tarafından anayolda vatandaşlar minibüsten indirilmek suretiyle
katledilmiş. Şu anda da burada bulunan vatandaşlar içerisinde katledilenlerin akrabaları da var. Mutki Kaymakamlığı himayelerinde Mutki ilçe Jandarma Komutanlığı tarafından bu anıt yapıldı. Katledilen vatandaşlarımızı insanların yüreklerinde ve zihinlerinde canlı tutmak adına bu anıt yapıldı" dedi.

"İNŞALLAH BU ACILAR DİNER VE BU ANITLAR TEKRAR YAPILMAZ"
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da bundan sonra bu tür acıların yaşanmamasını dileyerek, "İnşallah bu acılar diner ve bu anıtların tekrarları yapılmaz. Çok şükür bugün gerek jandarma bölgesi olan kırsalda gerekse merkezlerde Türkiye'nin en huzurlu illeri arasındayız. Tabİi bu vatan için şehit olan aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin kanları ve canları var. Onları minnet ve şükranla anıyoruz. Bu anıtı yaptırdığınız için sizlere teşekkür ediyoruz. Ama şu bir gerçek ki bu şehitlerimiz sayesinde bugün daha
huzurlu yaşıyoruz. Bu vatanın bizim olduğunu herkese, dosta düşmana ilan ediyoruz. Bu vatan sonsuz kadar da Türk yurdu kalacaktır" ifadelerini kullandı.
Daha sonra anıtın kurdelesini kesen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, "Merhum M. Akif Ersoy'a sorarlar, 'Bu İstiklal Marşı bir daha yazılmalı mı?' diye. O da, 'Allah bir daha bu memlekete İstiklal Marşı yazdırmasın' der. İnşallah bu şehitlikler de son olur" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ BU YAŞANANLARI YORUMLAYAMAZ"
Kurdeleyi kesen Vali Yılmaz, anıtın başında yaptığı açıklamada ise, ülke olarak şehitlerin arkasından ağlamadıklarını çünkü şehitlik mertebesinin bir şeref olduğunu belirtti. Yaşanan katliamlara çocukların gelecek zamanda anlam veremeyeceğini belirten Yılmaz, "Gelecek yıllarda bu anıtları çocuklarımıza gösterdiğimizde, çocuklarımız bunu yorumlayamayacak, izah edemeyecek. Bu insanlar niye öldü? Kim öldürdü? Ve öldüren ne kazandı? Ama ülkemizin çok değerli evlatlarını kaybettik. Şunu da herkes biliyor ki,
biz şehitlerin arkasından ağlamayız, gazilerin yanına gittiğimize de ağlamayız. Çünkü bu bir şereftir. Her namazda herkes, 'Şehit olayım' diye dua eder. Bu nedenle dost-düşman bizim şehit vermekten çekinmediğimizi bilir. O nedenle bu ülkeyle ilgili hesap yapanlar bu hesabı iyi yapacaklar" şeklinde konuştu.

ŞEHİTLERİN YAKINLARI KATLİAMI ANLATTI
Uran köyü korucubaşı Medeni Kardaş, 17 yıl önce yaşanan katliamı anıtın başında anlatırken o günleri tekrar yaşadı. Kardaş, "Ben köyde görevliydim. Olayı duyar duymaz hemen arabalara atlayıp buraya geldik. Bizim köyün minibüsü taranmıştı. 19 şehidimiz olmuştu, 20'ye yakın yaralı vardı. Teröristler dağlara kaçtı. Aracın altında kalan sürücüyü ve yaralıları alıp karakola gönderdik. Çok vahim bir olaydı. Terör hiçbir yere varamaz. Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece onlar hiçbir şey yapamazlar. Biz sonuna
kadar devletimizin yanındayız. Hiçbir zaman PKK'ya prim vermeyeceğiz. Ben ve ailem ömrümüzü bu terörle mücadeleye harcayacağız" dedi.
Anıtın açılışına Mutki Kaymakamı Musa Sarı, Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, daire amirleri, askerler ve köylüler katıldı.