Aşkabat Gül'ü bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11-12 Kasım günlerinde Türkmenistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Gül, Hazar Denizi kıyısındaki Avaza turizm böl

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11-12 Kasım günlerinde Türkmenistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Gül, Hazar Denizi kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde ağırlanacak.

Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Orta Asya'da ilk ziyaret ettiği ülke olan Türkmenistan'a görev süresi boyunca üçüncü kez geliyor. Cumhurbaşkanı Gül , Türkmenbaşı kentinde resmi görüşmelerin yanı sıra Hazar Denizi kıyısında Türk şirketleri tarafından inşa edilen tesislerde incelemelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Gül'e Devlet Bakanı Zafer Çağlayan eşlik edecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan ziyareti sırasında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'la gerçekleştirilecek ikili ve heyetler arası görüşmelerde, Türkiye-Türkmenistan ikili ilişkileri masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayrıca bu ülkede yaşayan Türkiye vatandaşları ve iş adamlarıyla da bir araya gelecek.

Berdimuhamedov, en son 28–29 Kasım 2008 tarihlerinde Avaza Serbest Turizm Bölgesi'nde Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırlamıştı.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN EN FAZLA İŞ ALDIĞI ÜLKE

Devlet başkanları arasındaki karşılıklı ziyaretler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinde daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlıyor. Türkmenistan, son iki yılda özellikle 2009 yılında yaşanan ekonomik krize rağmen Türk müteahhitleri tarafından en fazla iş alınan ülke konumunda. 2009 yılında Türk müteahhitleri 5,7 milyar dolarlık kontrat imzalarken, 2010 yılında da imzalananların buna yaklaştığını kaydedildi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler de yeni bir ivme kazandı. Son üç yılda diş ticaret hacmi 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıktı. 2009 yılı itibariyle Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatı 945 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise 329 milyon doları buldu. 2010 yılının ilk 9 ayında söz konusu ihracat 832 milyon dolar, bu ülkeden ithalat ise 241 milyon dolara ulaştı. 2008 yılından bu yana Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatında ciddi artışlar yaşandı.

Türkiye Türkmenistan'a en çok demir, çelik, elektrik ürünleri, her türlü inşaat malzemeleri, mobilya, mermer, doğal taş, gıda ve temizlik ürünleri ihraç ederken, bu ülkeden çeşitli türde pamuk, petrol ürünleri, iplik, elektrik enerjisi ve ham deri ithal ediyor.

Türk müteahhit firmaları bugüne kadar 17 milyar dolar değerinde, toplam 608 projeyle Orta Asya'da en çok proje üstlendikleri ülke olan Türkmenistan'da Türkiye, en fazla yatırım yapan yabancı ülke konumunu koruyor.

Eğitim alanında işbirliği de oldukça gelişiyor. Türkiye'de yaklaşık 650 Türkmen öğrenci Büyük Öğrenci Projesi kapsamında burslu, 1000 kadar öğrenci de kendi imkanları ile okuyor. Türkmenistan'da çok sayıda Türk okulu vardır. Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi ise 1994 yılından beri eğitim veriyor. Ayrıca, Türkmenistan'da, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 1 Anadolu Lisesi, 1 İlköğretim Okulu, 1 Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi (TÖMER) ve 1 Yaygın Mesleki Eğitim Merkezi (YAMEM) faaliyet gösteriyor.Ülkede çok sayıda Türkmen-Türk lisesi 1993 yılından bu yana eğitim veriyor.