Ardahan'da Hayvancılık Sorunları Ve Çözüm Önerileri Paneli

Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç "Ardahan'da hayvancılık sektörünün gelişmesi için işletmelerin modern hale getirilmesi gerekiyor" dedi.

Ardahan'da Hayvancılık Sorunları Ve Çözüm Önerileri Paneli
Ardahan'da düzenlenen "Hayvancılık sorunları ve çözüm önerileri" konulu panelde konuşan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç ortalama 300 bin hayvanın barındığı Ardahan'da dededen ve babadan kalma yöntemlerle bir yere varılamayacağı bunun içinde hayvancılık sektöründeki işletmelerin modern hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Karakoç, Ardahan'da tarımsal ve hayvancılık yapının verimli hale gelebilmesi için Arazi toplulaştırılması, barınakların iyileştirilmesi, meraların ıslahının özellikle su probleminin giderilmesi, Kura havzasındaki sulama amaçlı barajların devreye sokulması, ekolojik ürünlerin üretilmesi konularında çalışılması ve bu sorunların biran önce halledilmesi gerektiğini kaydetti.
Panelde konuşan Ardahan Valisi Mustafa Tekmen ise "Burada önemli olan sorunların ana ilkelerini ortaya koyup bunlar nasıl çözülebilir bunun üzerinde durulması lazım" diye konuştu.
Tekmen konuşmasına şöyle devam etti; "Hayvancılığın nasıl gelişmesi gerekiyor ve insanlarımızın nasıl bilinçlenmesi gerekiyor. Bu bölge batıdan bakıldığı zaman hayvancılık bölgesi olarak biliniyor özellikle Kars Ardahan batıyı besleyen bölge olarak yansıtılıyor, aslında burada hayvancılık yapılmıyor sadece lafı yapılıyor. Ekonomik seviyede besicilik ve hayvancılık yok geleneksel hayvancılıkla ne yapılıyor. Hayvan üretimi dededen oğla ve toruna gidiyor, geleneksel hayvancılık ışıksız, bakımsız barınaklarda hayvanlarımızın gelişmesi mümkün değil ve batıdaki hayvanlarla mukayese edilemeyecek kadar bakımsız ve bu kısır döngüyle bir yere varılamaz"
Vali Tekmen hayvancılığın modern çiftliklerde yapılması gerektiği ifade ederek, "Ardahan'dan göç eden iş adamlarına sesleniyorum gelsinler ve burada bu tür işletmeleri yapsınlar ve çalıştırsınlar" diye konuştu.