Uzmanlar Kozan'ın 50 yıllık geleceğini planladı

Kozan Belediyesi, konusunda uzman akademisyenler ve Kozanlı katılımcılarla 30–31 Ekim tarihleri arasında "Yeni Ufuklar-Kozan 2060" adlı 2. Kozan Sempo

Kozan Belediyesi, konusunda uzman akademisyenler ve Kozanlı katılımcılarla 30–31 Ekim tarihleri arasında "Yeni Ufuklar-Kozan 2060" adlı 2. Kozan Sempozyumu'nu gerçekleştirdi.

Gelecek kuşaklara daha gelişmiş, daha yaşanılabilir bir kent bırakmak adına Kozan Belediyesi tarafından Yaverin Konağı'nda yapılan sunumla başlayan sempozyum Kozan gezisi ve grup çalışmaları ile sona erdi.

Grup çalışmalarında Kozan'ın; ekolojik, kentsel, ulaşım, peyzaj, altyapı ve turizm gibi konuları ele alındı.

Koordinatörlüğünü Mimar M. Numan Cebeci'nin yaptığı sempozyuma Prof. Dr. H. Semih Eryıldız, Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Prof. Dr. Erdoğan Gültekin, Prof. Dr. Çınar Atay, Füsün Taşkınsu, Prof. Dr. Işık Aksulu, Doç. Dr. İsmail Çeritli, şehir plancısı Yeter Yeşim Çekil ve turizmci Hüseyin Kahveci katıldı.

Kaymakam İzzettin Sevgili ve Belediye Başkanı Kazım Özgan'ın da katılımı ile gerçekleşen sempozyumda Kozanlı grupta Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, AK Parti Kozan İlçe Başkanı Zeki Ak, CHP Kozan İlçe Başkanı Selçuk Şahin, DSP Kozan İlçe Başkanı Umut Ölmez, İş Adamları Veli Gelebek, Hilmi Baysal, Şehir Plancısı Enver Yılmaz, Belediye Meclis Üyesi Fatma Tutar, Belediye Başkan yardımcıları Zehra Özgan, Ahmet Arık, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Mustafa Sırkıntı ve Mimar Yaşar Gök yer aldı.

Pazar günü değerlendirme toplantısı ile sona eren sempozyumda alınan sonuç bildirgesi Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda vatandaşlarla paylaşıldı.

Sempozyum koordinatörü Mimar M. Numan Cebeci; "Kozan için yapılan bu çalışmaların ilçemize büyük getirileri olacağına inanıyorum. Bizler Kozan'a geldiğimiz ilk aylardan bu yana Kozan'ı gelecek kuşaklara nasıl hazırlarız onun telaşı içerisindeyiz. Kozan'ı gelecek kuşaklara hazırlarken öyle 10-15 yıl sonrasını değil en az 50-60 yıl sonrasını düşünerek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz." dedi.

Katılımcı uzmanlar adına konuşan Prof. Dr. Çınar Atay; "Ben Kozanlıları tebrik etmek istiyorum. Çünkü bugün Kozanlı hemşerilerimiz Kozan'ın 50 yıl sonrasını düşünerek çalışıyorlar. Büyükşehirler genelde 25 yıllık plan yaparlar oysa biz bugün Kozan'ın 50 yıl sonra nasıl olması gerektiği konusunda çalıştık." diye konuştu.

ALINAN KARARLAR YOL HARİTASI OLACAK

Kozanlılar adına konuşan Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen; "İlçemizin vilayetlik hakkının iade edilmesi, ilçemize turizm meslek yüksek okulu ve bir fakültenin yapılması gibi birçok çalışmalarımız daha önce de olmuştu. Bu konular grup oturumlarında da tartışıldı ve çıkan sonuçlar bir vizyon belgesi haline getirildi." dedi.

Sempozyumun oldukça faydalı olduğuna değinen Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili; "Sempozyumda alınan kararlar bizim için yol haritası olacaktır." ifadesini kullandı.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili; "İki gündür şehrimize misafir olarak gelen akademisyen hocalarımızla kafa yoruyoruz. Doğrusu çocuklarımızın da ilçemizin 50 yıl sonrasına hazırlanmasına büyük ilgi duyduklarını hazırladıkları kompozisyonlarla gördüm. Tabi burada tüm çocuklarımızın hayali önemlidir. Belki bizler altmış yıl sonrasını görmeyeceğiz ama onlar görecekler. Bugün Türkiye'de 50 yıl sonrasını düşünerek çalışma yapan tek şehir Kozan'dır. İzmir bile 35 yıl sonrasını düşünerek bir çalışma başlatmıştır ama Kozan 50 yılı düşünerek çalışmıştır." şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Kazım Özgan ise "İki gündür Kozan'ı 50 yıl sonrasına nasıl hazırlarız diye kafa yorduk. Ayrıca Yeni Ufuklar Kozan 2060 konulu kompozisyon yarışması düzenledik. 60'a yakın öğrencimiz Kozan'ın 50 yıl sonrasını düşünerek kompozisyon yazmışlar. Bizler gençlerimizle sürekli iletişim içerisindeyiz. Çünkü onlar bizlerden daha saf ve ileri düşünüyor. Bizlerde onlara daha gelişmiş bir Kozan bırakmak için çalışıyoruz." dedi.

Program plaket töreninin ardından son buldu.