Hakkını arayan işçiler, Çalışma Müdürlüğü'nün yolunu tutuyor

İşçilerin 4857 Sayılı İş Kanunu'ndan kaynaklanan haklarının ihlal edilmesi durumunda başvurdukları Çalışma Müdürlüğü'ne yapılan müracaatların sayısı h

İşçilerin 4857 Sayılı İş Kanunu'ndan kaynaklanan haklarının ihlal edilmesi durumunda başvurdukları Çalışma Müdürlüğü'ne yapılan müracaatların sayısı her geçen yıl artıyor. Daha önce 140 olan işçi şikâyet sayısı 2009 yılında 373'e yükseldi.

Sivas Çalışma Bölge Müdürü Fevzi Özkoç, Çalışma Müdürlüğü'nde bir şikâyet servisi bulunduğunu bu servisin işçilerin iş kanunundan kaynaklanan haklarının kendilerine sağlanmasına, ödenmesine aracılık ettiğini söyledi.

Kendilerine gelen şikâyetlerin genellikle kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin olduğunu kaydeden Özkoç, "İşçiler genelde işten çıktığında bize geliyor. Oysa daha önceden bize gelip yasal hakları konusunda, nelere dikkat edeceklerine dair fikir alabilirler" dedi.

İşçilerin kendilerine danışmaları halinde birçok konuda bilgi sahibi olacağını ve yaşanabilecek bir mağduriyetin önlenebileceğini kaydeden Özkoç, "Örneğin bir işveren işçisini işten çıkarıyor. 'Bir ay sonra seni tekrar işe alacağım' diyor. Bu süre zarfında işe yeniden alınacağını zanneden işçi müdürlüğümüze müracaat etmiyor. Bir ay sonra iş yerine giderek yeniden işe alınmasını istiyor. Ancak işveren bu süre zarfında işçinin iş devamsızlığında bulunduğuna dair yasal bir tutanak tutturuyor. Hiçbir şeyden haberi olmayan işçi bu durumda kıdem ve ihbar tazminatlarını alamıyor. Dolayısıyla da mağdur oluyor." diye konuştu.

İşçilerin işten çıkış nedenlerini iyi bilmesi gerektiğini kaydeden Özkoç, iş haklarının feshine neden olabilecek konular hakkında da duyarlı olunmasını istedi.

Kendilerine müracaat eden işçilerin birçoğunun çalıştıkları dönemde, yıllık iznini kullanamadığını, fazla mesai ücretinin tarafına ödenmediğini belirttiğini kaydeden Özkoç, "Her işçinin şikâyet hakkı vardır, işçi şikâyetini yaptığında herhangi bir ücret ödemek zorunda değildir. Ancak şikâyet eden işçi de şikâyetinin arkasında durmalıdır. Bazen bir işyerinden fazla mesai veya yıllık izin gibi hakların kullandırılmadığına dair isimsiz ihbar alıyoruz. Arkadaşlarımız buraya gidiyor ihbar isimsiz olduğu için her hangi bir işçiye şikâyet konusunu soruyor. Onlar da çoğu zaman her hangi bir şikâyetlerinin olmadığını söylüyor. Bu durumda bizim yapacak bir şeyimiz kalmıyor." şeklinde konuştu.

İşçileri deneme süresi adı altında işçileri ücretsiz çalıştıramayacağını da kaydeden Özkoç, "Deneme süresi 2 ay veya 2+2 ay olabilir. Ancak bu süre 4857 İş Kanunu uyarınca iki tarafın yaptığı sözleşmeye uygun işler. Deneme süresi sadece kıdem ve ihbar tazminatını ortadan kaldırır. Yani işveren denediği işçisine en az asgari ücret ödemek zorundadır." açıklamasında bulundu.