Alp Limoncuoğlu: Dış ticarette başarı piyasanın iyi tanınmasına bağlı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alp Limoncuoğlu, dış ticarette başarının, risklerin minimize edilmesi ve iş yapılan piyasan

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alp Limoncuoğlu, dış ticarette başarının, risklerin minimize edilmesi ve iş yapılan piyasanın iyi tanınmasından geçtiğini söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)'nin Organize Sanayi Bölgeleri'nde düzenlediği eğitim seminerleri sürüyor. Son olarak, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DOSABSİAD) ev sahipliğinde 'Dış Ticarette Sözleşmeler ve Alacakların Tahsilatı' Semineri düzenlendi. Seminerde konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alp Limoncuoğlu, uluslararası ticarette firmaları bekleyen bazı zorlukların varlığından söz etti. Uluslararası ticaretteki riskleri, bilgiye olan uzaklık, iş yapacağınız şirket ve ortamların yabancılığı, ticari değerler, gümrük-döviz gibi yeni kavramlarla, yabancı dil ve ülkelerin ekonomik ve sosyal durumlarının belirlediğini dile getiren Limoncuoğlu, "Tüm bu faktörlere rağmen, uluslararası ticaretin hacmi ulusal ticareti aşmış durumda. Dış ticarette dikkat etmemiz gereken en önemli konu ise, risklerinizi minimize ederek, iş yapacağınız piyasanın şartlarını iyi tanımaktan geçiyor." dedi.

Uluslararası ticari sözleşmelerin imzalanmasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Limoncuoğlu şöyle konuştu:

"Sözleşmeyi boşluklara yer vermeyecek şekilde düzenleyin. Yazılı yapın. İmza yetkisini kontrol edin. Sözleşmenizde yer alan hukuk sistemini iyi belirleyin ve yargılama yerini doğru şekilde seçin. Ödeme, sorumluluk, teslimat ve mülkiyet intikali konularını net bir şekilde belirtin. Sözleşmenizde malın gözetimi ile ilgili maddeleri açık bir şekilde belirleyin. Mücbir sebep ve beklenmeyen hallerle ilgili düzenlemelerinizi yapmayı unutmayın.

Uluslararası mal satış sözleşmeleri konusunda, BM Konvansiyonu 1980 Viyana Sözleşmesi'nin dünyanın birçok ülkesi tarafından kabul edildiğini unutmayın. Sözleşmelerinizi mutlaka buna göre düzenleyin. Ayrıca alternatif uyuşmazlık ve çözüm yollarından tüm dünyada uygulanan Uluslararası Tahkimi de aklınıza getirmeniz de fayda var."