Kargo mağduru: Gönderi yapanlar, zararının karşılanacağına dair belge alsın

Erzurum'da üretilen balı Çanakkale'ye satmak için güvenilir olduğunu düşündüğü kargoyla gönderen bir kişi, şirketin zayi olan 3 bin lira değerindeki b

Erzurum'da üretilen balı Çanakkale'ye satmak için güvenilir olduğunu düşündüğü kargoyla gönderen bir kişi, şirketin zayi olan 3 bin lira değerindeki balların mesuliyetini kabul etmemesi üzerine şaşkına döndü. Vatandaşların bundan sonra kargo emanet ederken mallarının zarar gördüğünde tanzim edileceğine dair imzalı kâğıt almasını öneren Reşit Özel, sermayesinin çöpe gittiğini söyledi.

Şirketin, "Kargo sektörünün öncüleri arasında yer alıyoruz. Beklentilerin üzerinde kaliteli ve farklı hizmetlerle 7 kıtada 7 yıldızlı kargo hizmeti sunmayı amaçlıyoruz." söyleminin içinin boş olduğunu kaydeden Özel, 30 yıllık bir geçmişe sahip şirketin, üzerinde "Dikkat" işareti olan bal peteklerinin gönderisini kabul ettiğini söyledi. Koliler halindeki 75 çerçeve balı kargo şubesine teslim ettiğini anlatan Özel, "Bakın, bunların içinde maddi değeri yüksek bal petekleri var. Herhangi bir şey olmadan Çanakkale'ye gider mi?" diye sordum. Merak etmememi, hiçbir şey olmayacağını söylediler. Ben de, "Ballar yeter ki sağlam gitsin" diye yüksek bir ücret ödeyerek, güvenilir olduğunu düşündüğüm bu kargo şirketine emanet ettim ancak peteklerin bulunduğu kolileri açtığımda, 50 tane çerçeve balın kırılarak zayi olduğunu gördüm. Bunun üzerine gönderiyi teslim almayarak, zararımın giderilmesini istedim. Görevlilerden hiç beklemediğim bir cevap aldım. Zarar gören koli içindeki ballardan kendilerinin sorumlu olmadıklarını söylediler. Duyduklarım karşısında şaşkına döndüm. Kutuların içindeki yiyecek ve kırılacak ürünlerin sigorta kapsamına alınmadığı, bütün sorumluluğun gönderen kişiye ait olduğunu ifade ettiler. Şubeden gönderi yaparken, "Bütünsorumluluğu alıyor musunuz?" diye bir şey söylenip herhangi bir yere imza attırılmadı. Söylenseydi, sorumluluğu alıp kesinlikle göndermezdim. Çok saçma bir uygulama. Kargo zayi olmadan giderse parasını alın, yok zarar görürse sorumluluk kabul etmeyin. Bu, müşteriyle alay etmektir. "Mesuliyetini almadığın gönderiyi neden kabul ediyorsun?" diye sorarlar adama. Eğer tüm gönderilerde böyle yapılıyor olsa kimse kırılacak eşyasını kargoyla göndermez. Müşteriyi kaybetmemek için, "Sağlam gider" diye şube gönderiyi alıyor. Köklü bir şirketin bu şekilde tutarsızlık örneği sergilemesi beni çok üzdü. Hakkımı tüm mahkemelere başvurarak arayacağım." şeklinde konuştu.

Kargo yetkilileri ise kırılacak eşya ve yiyeceklerin sigorta dışında olduğunu, buna rağmen gönderi yapıldığında bütün sorumluluğun kişiye ait olduğunu açıkladı.