İslam alimleri Peygamber yolunu anlattı

İstanbul, İslam Dünyası için önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. İslam dünyası ve Türkiye'nin önde gelen ilim ve fikir adamları, Kur'an, Sünne

İstanbul, İslam Dünyası için önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. İslam dünyası ve Türkiye'nin önde gelen ilim ve fikir adamları, Kur'an, Sünnet, Hulefa-i Raşidin ve sahabe çizgisinde 'Peygamber yolu'nu konuşmak için Yeni Ümit ve Hira Dergisi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Peygamber Yolu Sempozyumu'nda buluştu.

Peygamber yolunun anlatılacağı sempozyum Fırat Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyuma, Diyanet camiası, ilahiyat fakültesi hocaları ve talebelerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'nun kanaat önderleri de katıldı.

Fırat Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmet Abbadi, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Gölcük, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük yaptı.

Sempozyumun açılış konferansını ise Prof. Dr. Mısır Müftüsü Ali Cuma verdi. Sempozyumun açılışına tebliğ gönderen Fethullah Gülen Hocaefendi, sempozyumda günümüzde en çok ihtiyaç duyulan hususların 'peygamber yolu' başlığı altında gündeme taşındığını vurgulayarak, "Müslümanlar Kur'an ve Sünnet kaynaklıdır; Peygamber Efendimiz, bu iki menbaın bağrından fışkırıp gelişmiştir." dedi.

Peygamber yolu sempozyumunun açılış tebliğini sunan Mısır Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma da, Müslümanları ötekiyle bir arada yaşama modelini ele aldı. Peygamber Efendimiz döneminde 4 modelle Müslüman toplumlarla diğer toplumların bir arada yaşadığını belirten Cuma, bu dönemleri Mekke dönemi, Habeşistan dönemi, Medine'nin birinci dönemi ve Medine'de Müslümanların tamamen egemen olduğu son dönem olarak sıraladı. Müslüman bir toplumun bu unsurlardan en az biri içerisinde yaşayacağını söyleyen Cuma, "Bu modellerin arka planını iyi bilmeliyiz. Müslümanların yararına yarayacak modellerdir." diye konuştu. "Toplum ne kadar kötü olsa da Peygamber Efendimiz onlarla yaşamasını bilmiştir" diyen Cuma, "Peygamber Efendimiz'in sözlerini, devlet yönetimini, ibadetini, bütüncül bir şekilde ele alarak kendimize dersler çıkarmalıyız." şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise, Allah'ın insanoğlunun selim fıtrata sahip olması için Resul ve Kuran'ı gönderdiğini belirterek, "Kur'an, Efendimiz'i (sav) şahit olarak, dünyayı ve çevresini bilen olarak, insanları uyaran, Allah yolunun davetçisi olarak tanıttı. O (sav) yolumuzu bulmamızı sağladı." dedi.