Düzce Belediye Başkanı Bayram Ahilik Haftasını Kutladı

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram Ahi'liğin Türk toplumunda ekonomik, sosyal ve kültürel alanda önemli etkileri bulunduğunu belirterek "Ahi'lik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir" dedi

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram Ahi'liğin Türk toplumunda ekonomik, sosyal ve kültürel alanda önemli etkileri bulunduğunu belirterek "Ahi'lik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir" dedi.
Başkan İsmail Bayram'ın Ahi'lik Haftası için yayımladığı mesajında, "Ahi'lik, Müslüman ve Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca önemli rol oynamıştır. Biz coğrafi konumu, tarihi mirası, kültürel bağları ve yetişmiş insan gücü ile Türkiye'nin kendi değerlerini ve ürünlerini geliştirerek insanlığa sunabilecek kapasitedeyiz. Bu nedenle esnafla özdeşleştirilen Ahi'lik kavramı bugün daha önemle ele alınmaktadır. Ahi'lik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir. Ahi'lik bin yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin adıdır. Bu modelin temelinde, birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır. Ahiliği bugün gündemde tutan, sadece sahip olduğu tarihsel zenginlik değil, aynı zamanda günümüz iş dünyasının ana gereksinimleriyle de örtüşmesidir. Zira, Ahiliğin aynı çatı altında bir araya getirdiği iş ahlakı ve kalite ilkeleri, günümüzde iş dünyasının en fazla ihtiyaç duyduğu konuların başında gelmektedir. Türk milletinin zengin geçmişinden dersler alması oralarda tespit edilen iyi unsurların bugünün şartlarına uyarlanarak taşınmaya çalışılması yararlı olacaktır. Ahilikteki ekonomi anlayışını, çağımızın gerçekleri ve ihtiyaçları çerçevesinde yorumlayarak insanlığa hizmet edecek yeni bir ekonomik model sunulabilir. Bu potansiyelimizi önce fark etme, arkasından keşfetme daha sonra da çağımızda uygulanabilecek bir modele dönüştürme ihtiyacındayız. Ahiler, ekonomiyi insana hizmet eden bir araç konumunda tutmayı başarmışlardır. Bugün insanlığın en fazla ihtiyacı olan şey de bu başarıyı tekrarlamaktır" dedi.