Ceviz üreticileri festivalde boy gösterisi yaptı

Kırşehir'in Kaman ilçesinde bu yıl 19'ncisi düzenlenen Kaman Ceviz ve Kültür Festivali çeşitli etkinliklerle kutlandı. İki gün sürecek festivalin ilk

Kırşehir'in Kaman ilçesinde bu yıl 19'ncisi düzenlenen Kaman Ceviz ve Kültür Festivali çeşitli etkinliklerle kutlandı. İki gün sürecek festivalin ilk gününde Cumhuriyet Meydanı'nda mehter takımı konserinden sonra protokol üyeleri, ilçe merkezini hem gezdi, hem de 20 tür cevizin satıldığı 100 civarındaki standı inceledi. Bu sırada gösterileri izleyen vatandaşlara Kaman cevizi ikram edildi.

Kutlamalara Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan, MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, ve çok sayıda daire müdürü ve vatandaşlar katıldı.

Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, asırlık ceviz ağaçlarının gölgesinde birleştiklerini ifade etti. Başkan Talu, "Kaman cevizinin kalitesinin ve isminin dünyaya duyurma yolunda yapın çalışmalar katlanarak, devam ediyor. Cevizin ana vatanı Kaman'dır. Bu yılki şölenimiz cevizimizin ismini ve kalitesini duyurma anlamında coşkulu geçecek. Kutlamalar 2 gün boyunca sürecek. Kutlamalara destek veren Kaman, Kırşehir'den gelen ve bu düğünümüzde bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyoruz." İfadelerini kullandı.

Talu, şunları söyledi: "Sofralık olarak tüketilen ve pazar değeri çok yüksek olan Kaman cevizimiz, daha önceki ilçe yöneticilerinin gayret ve çabalarıyla kapama bahçelerde ve geniş alanlarda bilimsel olarak yetiştirilmeye başlandı. Ceviz denilince akla Kaman gelecektir. Bu festivale emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden ise festivalin yörenin tanıtılmasına ve sosyal ve ekonomik hayatın canlanmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, festivalde günün anısına yirmi katılımcıya plaket verdi. İlçede iki gün sürecek festival boyunca bir yandan ceviz satışı yapılırken, bir yandan da cevizin yetiştirilmesi bakımı, ekimi, tohumluk yapılması, satışı faydaları ve eviz bahçelerin dönüşümüne yönelik paneller veriliyor.

Konuşmaların ardından ceviz konulu panele gerçekleşirken, kutlamalar akşam konserlerle devam edecek.

KAMAN CEVİZİNİN KİLOSU 10 DOLAR

Kırşehir'in Kaman ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ceviz festivali renkli görüntülere sahne oluyor. İlçede adeta ceviz panayırı kurulurken ceviz yetiştiricileri belediye tarafından kendilerine tahsisi edilen kaldırımlarda, yollarda, çadırlarda kilogramı 10 ile 15 dolar arasında satılan kaliteli, cevizlerini festivale katılanlara satıyor. Kilogramı 15 dolara kadar satılan cevizler büyük ilgi görüyor.

Kaman cevizinin kolesterol, şeker başta olmak üzere pek çok hastalığa şifa olduğu ileri sürüldü.