Heykelleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın incelemesi istendi

Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya bölgesinde yaptığı heykelleri araştırmak üzere Nevşehir İl Genel Meclisi bünyesinde kurulan araşt

Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya bölgesinde yaptığı heykelleri araştırmak üzere Nevşehir İl Genel Meclisi bünyesinde kurulan araştırma komisyonu aldığı kararda heykellerin birde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından araştırılmasını istedi.

Dünyanın 12 farklı ülkesinde yaptığı ve uzaydan görülebilen heykeller nedeniyle 'Kainata Taşlarla Fısıldayan Adam' olarak da tanınan Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya bölgesinde yaptığı heykeller İl Genel Meclisi tarafından incelendi. Meclis tarafından oluşturulan komisyon, heykellerinin yapılış amacını araştırdı. Araştırma sonuçlarının raporları da bugün il genel meclisinde ele alındı.

İl Genel Meclisinde, AK Partili 7 encümen üyesinin verdiği teklif doğrultusunda, İl Genel Meclisi Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'in Nevşehir'in Göreme beldesinde bulunan Karadağ mevkiinde yaptığı ve uzaydan görülebilen heykellerin yapılış amacını araştırma kararı aldı. Encümen üyeleri Ömer Cerit, Ünal Şenel, Yüksel Kızıltepe, Bekir Duruer, Ahmet Aydın, Kazım Sunar ve Mustafa Uçar tarafından verilen teklifin oy çokluğu ile kabul edilmesi ardından Ömer Cerit başkanlığındaki İl Genel Meclisi İnceleme ve Araştırma Komisyonu çalışmalara başladı. 10 Ekim 2010 tarihinde, Araştırma ve İnceleme Komisyonu İl Genel Meclisi'nin bu ayın son oturumunda yaptığı inceleme ve araştırma sonuçlarını açıklaması istenmişti.

Komisyonun İl Genel Meclis Üyeleri'ne Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın 230 kişinin çalışması ile 10 bin 500 ton taş kullanarak 3 yılda tamamladığı heykellerin, yapılış amacını, neden Kapadokya'da yapıldığını ve yapım finansmanının nasıl karşılandığını bugün il genel meclisinin son toplantısında açıkladı. İl Genel Meclisi Sami Başgelen'in başkanlığında toplandı. Toplantıya İl Genel Meclis üyelerinin yanı sıra heykellerin yapıldığı yer olan merkeze bağlı Göreme Belde Belediye Başkanı Nuri Cingil'de katıldı.

İncelemelerinde heykellerin Nevşehir Valiliği'nden alınan izinle yapıldığını öğrendiklerini belirten Cingil, "Araştırmalarımız sırasında Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, heykellerin valilikten alınan bir izin ile yapıldığını ve belediye kaynaklarının kullanılmadığını ve yöre halkına da iş imkanı sağlandığını söyledi. Yapmış olduğumuz incelemede heykellerin yapımında kullanılan taşların da yöre taşlarından olduğu, yapıda kireç ve harç kullanılmadığı, yapının temelsiz olduğu ve istenildiğinde 1-2 saat içerisinde yerle bir edilebileceği kanaatine varılmıştır. Bölgemize ekonomik ve turistik açıdan büyük katkılar sağlayacak olan bu ve buna benzer projelerin korunması ve desteklenmesinin uygun olacağı görüşüne varıldı. " dedi.

"TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR"

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil'de, 29 Mayıs 2010 tarihinde tamamlanan, 'Zaman ve Mekan, Hayatın Ritmi' adlı projenin bölge turizmine önemli katkılar sağladığına inandığını belirtti.

Bölgeye katkılarından dolayı Avustralyalı heykeltıraşa teşekkür plaketi verdiğini anlatan Cingil, Rogers'in bu güne kadar İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala bölgesi, Avustralya'nın Geelong yöresi, İzlanda'nın Akureyri noktası ve Çin'deki Gobi Çölü'nde uzaydan görülebilen heykeller yaptığı bilgisini de verdi.

Kuşkuların giderilmesi için Bakanlık araştırmalı

"HEYKELTIRAŞ YOK KAYBOLMUŞ"

Konuşmaların ardından İl Genel Meclis üyeleri, komisyon başkanı Ömer Cerit ile Belediye Başkanı Nuri Cingil'e çok sayıda soru sordu. Meclis üyelerinin sorduğu " Avustralya'lı Heykeltıraş Andrew Rogers'in neden bu heykelleri Kapadokya'ya yaptığını, niçin uzaydan görülebilecek kadar büyük olduğunu ve yapılan heykellerin altında bir maden çıkması durumunda ne olacağı konusundaki sorulara, İnceleme ve Araştırma Komisyonu Başkanı Ömer Cerit, "Avustralyalı heykeltıraş o gün bu gündür burada olmadığından dolayı kendisi ile konuşamadık. Heykeller ile ilgili tek bilgiyi Göreme Belediye Başkanımızdan aldık. Onun için bakanlığın araştırmasını istiyoruz. Heykeltıraş yok kaybolmuş, bu iş bittikten sonra nazik bir şekilde kaybolmuş Kapadokya'dan." diye cevap verdi.

Üyelerin araştırma sonrasında heykeller hakkında ne gibi kuşkular duydukları şeklindeki sorusu üzerine ise Cerit, "Bu heykelleri yapan heykeltıraşın yabancı olması dolayısıyla buradaki amacının ne olduğunu, harcama kaynaklarının nereden geldiğini sorup öğrenmek istedik. Ayrıca değişik bazı dedikodular vardı ve bu dedikoduların aşılmasını istedik. Hatta heykellerdeki sütunların üzerinde bulunan sarı levhaların değişik şekillerde kullanılabileceği hakkında bilgiler gelmişti. Ayrıca heykellerin yapıldığı mevkide maden olduğu ve bu konuda buranın ilerde tahsisini isteyebilecekleri kuşkuları vardı. Bize bu heykelleri yapanların değişik değişik kötü niyetleri olduğu söylenmişti. " cevabını verdi.

İl Genel Meclis Toplantısı komisyonun hazırladığı raporun oylanması ile sona erdi. Oylama neticesinde İnceleme ve Araştırma Komisyonu'nun raporu oy birliği ile kabul edildi.