Göçerler de hayvancılık desteği istiyor

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman kırsalında yaşayan göçerlerin sorunu kıl çadırda masaya yatırıldı. Dicle, Harran ve Adıyaman Üniversitesi'nden öğret

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman kırsalında yaşayan göçerlerin sorunu kıl çadırda masaya yatırıldı. Dicle, Harran ve Adıyaman Üniversitesi'nden öğretim görevlileri kıl çadırda yapılan Karacadağ Göçerler Paneli'nde, göçerlerin yaşadıklarını sorunları dinledi, onlar için çözüm önerilerini dile getirdi. Panelde sıkıntılarını anlatma fırsatı bulan göçerler, yerleşik yaşamlarının olmadığı için hayvancılık desteklerinden yararlanamadıklarını söyledi.

Dicle Üniversitesi(DÜ) Ziraat Fakültesi Dekan yardımcı Doç. Dr. Öner Çetin ve DÜ Öğretim Görevlisi Dr. Songül Akın Kurt panelde göçerlere kır sosyolojisi konusunda bilgi verdi. Bilim adamları, Karacadağ eteklerindeki bir kıl çadırda yapılan panelde göçerlere örgütlenmelerini, kooperatif kurmalarını önerdi. Akademisyonlar göçerlere "Siz istemezseniz sorunlarınızın aşılması mümkün olmaz" dedi.

Panelde Karacadağ Türkmen Derneği Başkanı Nusret Kaya, göçer temsilcisi Eyüp Ağan ve göçer köylerinden Eğriçayır Köyü muhtarı Seydo Alak sorunlarını dile getirdi. Eğitim konusunda ciddi sıkıntıları olduğuna dikkat çeken muhtar Seydo Alak, çocukların okula geç başladığını söyledi. Köylere ulaşımın temel sıkıntılar arasında olduğunu kaydeden Alak, yerleşik yaşamları olmadığından hayvan desteklemesinden yaralanamadıklarını ifade etti. Her ailenin yüzlerce hayvanı olduğunu anlatan Alak, Tarım Bakanlığının bu sıkıntıları çözmesi gerektiğini kaydetti.

Alak, "Devlet her yıl binlerce TL destekleme dağıtıyor. Bunun için başvurular oluyor. Yerleşik hayata geçmediğimiz için sıkıntılarımız devam ediyor. Bu panelde en büyük sıkıntımızı dile getiriyorum. Biz de bu ülkenin bir vatandaşı olarak haycancılığa verilen desteklerden yararlanalım." şeklinde konuştu.