Gıda güvenliği AB standartlarında tartışıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet sürdüren AB Bilgi Merkezi, Türk Standartları Enstitüsü ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile '

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet sürdüren AB Bilgi Merkezi, Türk Standartları Enstitüsü ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile 'AB Gıda Standartları ve Gıda Güvenliği' konulu bir seminer düzenledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile 1997 yılında 'Yerel Bilgi Ağı Projesi' çerçevesinde imzalanan hizmet sözleşmesi ile BTSO bünyesinde faaliyete geçen Bursa AB Bilgi Merkezi, toplumun tüm kesimlerini AB hakkında bilgilendirme, AB-Türkiye ilişkileri hakkındaki önyargıların önüne geçme ve doğru ve düzenli bilgi akışını sağlamak için çalışma yapıyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen 'AB Gıda Standartları ve Gıda Güvenliği' konulu seminer, BTSO hizmet binasında gerçekleştirildi.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar ve TSE Gıda Güvenliği ve Standartları Uzmanı Yücel Minas'ın konuşmacı olarak katıldıkları seminerde gıda güvenliği ve insan sağlığı üzerinde duruldu.

Seminer öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıda güvenliği konusunun AB'ye uyum yasaları kapsamında ele alındığını belirterek, Bu konuda yasal düzenlemeleri AB'ye uyumlaştıralım anacak kendi kimliğimizi ve kültürümüzü de unutmadan. Zaten bu konuda kendi kültürümüzde bizimde öneli düzenlemelerimiz bulunmakta." dedi.

"GIDA GÜVENLİĞİ STANDARDINI BİZ 1502 YILINDA ÇIKARMIŞIZ"

Şimdilerde AB standartlarına çıkarılmak istenen gıda güvenliği konusunda Osmanlı Devleti'nin 1502 yılında düzenleme yaptığını belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, şunları söyledi: "Ben özellikle 1502 standardı üzerinde duruyorum. Çünkü 1502 yılında Sultan Beyazıt tarafından 'Kanunname-i İhtisabı Bursa' adı ile çıkarılan kanunlar ile belli bir standart oluşturulmuş. Bu standart ile bu yılda dünyanın ilk gıda güvenliği standardı Bursa'da çıkarıldı. Bunu yeniden gündeme getirmek istiyorum, çünkü biz gıda güvenliği kavramı ile yeni tanışmıyoruz. 1502'den beri bu tür güvenli gıdanın önemi ve insan sağlığı sürekli vurgulanmakta. AB direktiflerini uygulayalım ama bize ait değerleri de unutmayalım."

Prof. Dr. Mustafa Tayar gıda güvenliği sorununu sadece yasal otorite ve belediyeler ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çözemeyeceğine dikkat çekerek, "Aynı zamanda özel sektör, üretici ve tüketici ayağının da ortak hareket etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.