'Camiler Ve Din Görevlileri Haftası' Konferansı

Foça ilçe Müftülüğü 2010 yılı 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' münasebetiyle "Camilerimizin Sosyal Hayattaki Yeri ve Önemi" konulu bir konferans düzenledi

'Camiler Ve Din Görevlileri Haftası' Konferansı
Foça ilçe Müftülüğü 2010 yılı 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' münasebetiyle "Camilerimizin Sosyal Hayattaki Yeri ve Önemi" konulu bir konferans düzenledi. Foça Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Foça Müftüsü Selahattin Basançelebi, Foça Milli Eğitim Müdürü İlyas Duman, Foça Emniyet Müdür Yardımcısı Kamil Atay, Foça Eski Belediye Başkanı Süleyman Ege, Foça Genç İş Adamları Derneği Başkanı Taner Acar, Saadet Partisi Foça İlçe Başkanı Selahattin Şen, MHP Foça İlçe Başkan Yardımcısı Engin Çetin , Yeni Foça Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Yıldız Kesebir ve vatandaşlar katıldı.
"İMAMLIK BİR MESLEK İSE, BELKİ DE ULAŞILABİLECEK EN ULVİ MESLEKTİR"
Konferansın açılış konuşmasını yapan Fatih Camii İmam Hatibi Hakkı Erdem, Din Görevlilerinin toplum hayatındaki yerinin önemini anlattı. Konuşmasında, din görevlisinin, mihrapta imam, rahlede hafız, minberde ve kürsüde vaiz, bazen de kazma ve kürekle çalışan bir insan, bazen yurt savunmasında Sütçü İmam gibi, milli mücadelede yurdunu düşmana teslim etmeyen bir önder olduğunu ifade eden Erdem, "Din görevlisine göre, zulme ve haksızlığa sıkılan kurşun, karanlığa yakılan bir ışıktır. Din görevlileri, sosyal hayatın her safhasında insanlarla iç içe olan, sosyal problemlere çözüm bulmaya çalışan, topluma yön veren, sağlıklı düşünen, ilme ve bilime önem veren, aklıselim insanlardır Gazali hazretleri imamdır Ebu Hanife hazretleri imamdır Şafi, Malik ve Ahmed bin Hanbel hazretleri imamdır İmamlık bir meslek ise, belki de ulaşılabilecek en ulvi meslektir.Cami ve din görevlileri ilişkisi, etle tırnak gibidir" dedi.
"İMAM FİLMLERDE GÖSTERİLDİĞİ GİBİ, KARA CÜBBELİ VE KİRLİ SARIKLI DEĞİLDİR"
Her camide mutlaka bir din görevlisinin var olduğuna dikkat çeken Erdem, "Bu görevliler, her türlü dünya görüşüne sahip insanlara rehberlik yapan, onlara imam olup namaz kıldıran, onların dertleriyle dertlenen, üzüntülü anında kederine, sevinçli ve neşeli anında, neşesine ve sevincine ortak olan, herkesi, sevgi ve şefkatle kucaklayan, önder insanlardır.İmam filmlerde gösterildiği gibi, kara cübbeli ve kirli sarıklı değildir. Kurtuluş savaşında vatanı düşmana peşkeş çeken hiç değildir.İmam günah listesi tutan değil, günahlardan insanları tövbeye çağıran insandır.Cehenneme odun değil, cennete kâmil toplum hazırlayan insandır.O halde günümüz insanı, caminin ve din görevlisinin önemini iyi kavramak ve önem vermek zorundadır.Cemaatsiz bir şekilde yalnızlığa terk edilen camiler ve çeşitli nedenlerle horlanan din görevlilerinin sorumluluğunu toplum idrak etmek zorundadır" diye konuştu.
"CAMİLERİMİZ ŞEHİRLERİMİZİN SÜSÜDÜR"
Fatih Cami İmam Hatibi Hakkı Erdem'in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Foça İlçe Müftüsü Selahattin Basançelebi,tarafından verilen "Camilerimizin Sosyal Hayattaki Yeri ve Önemi" konulu konferansa geçildi. Konferansta Camilerin önemine vurgu yapan Müftü Basançelebi, "İlk insan Hazreti Adem'in yaptığı ilk iş bir cami inşa etmektir. Hazreti Peygamber daha kendi evini yapmadan bir cami inşa ediyor.Orada Müslümanları topluyor,orada dini onlara anlatıyor.Ecdadımız Osmanlı'ya baktığınızda Sultan Ahmet, Süleymaniye camilerimiz şehirlerimizin süsüdür. Örneğin Edirne'de ki Selimiye Camini hayalinizde kaldırın Edirne'yi birde öyle seyir edin, yada fazla uzağa gitmeyin ilçemiz Foça'da ki camilerimizi kaldırın birde o gözle Foça'ya bakın. Son derece donuk ve soğuk bir yapı sizi karşılar. Camilerimiz şehirlerimizin süsleri olduğu gibi aynı zamanda sıcaklık veren ve içimize mutluluk serpen mekanlardır.Onun için camilerimizin şöyle bir özelliği vardır. Halkın yardımıyla,desteğiyle ,özverili çalışmasıyla yapılır.Ve Camilerimiz manevi birer mekan olarak sorumluluğunu en güzel şekilde yerine getirir" diye konuştu.
Geçmişte Foça'da görev yapan emekli din görevlileri Abbas Akın,Abdullah Çoban,Hüsamettin Candemir ve Hasan Tutku'ya İlçe Müftüsü Selahattin Basançelebi, tarafından teşekkür belgesi verildi. Konferans, Foça'ya bağlı köy camilerinde görev yapan imam hatiplerin okumuş oldukları çeşitli ilahilerin ardından sona erdi.