Ahilik Haftası Kırşehir'de coşku ile kutlanacak

Türk esnaf ve sanatkarının piri Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen '23. Ahilik Kül

Türk esnaf ve sanatkarının piri Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen '23. Ahilik Kültürü Haftası ve 46. Esnaf Bayramı' kutlama hazırlıkları Kırşehir'de tamamlandı.

11 Ekim Pazartesi günü başlayıp 17 Ekim Pazar günü sona erecek olan 23. Ahilik Haftası kutlama programı belli oldu. Selçuklu'dan günümüze kadar uzanan 'Ahilik' geleneği ve Ahilik Teşkilatı'nın günümüzde de canlı tutulması yönündeki çabalar sürüyor. Tüm yurtta kutlanan Ahilik Haftası 23. kez kutlanacak. En görkemli kutlamalar ise Ahiliğin doğduğu ve geliştiği il olan Kırşehir'de yapılacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen 23. Ahilik Haftası Kutlamaları'nın bu yılki ana sloganı "Kardeşlik, doğruluk ve dayanışmaya çağrı." olacak.

11-17 Ekim tarihleri arasında Kırşehir'de yapılacak kutlamalar, açılışlar, paneller, sergiler, konserler, şiir dinletisi, imza günü ve ödül törenleri ile dolu dolu gerçekleştirilecek. Ahilik Haftası Açılış Törenleri ile başlayacak olan kutlamalar, Ahi Evran-ı Veli'nin Türbesi'ni ziyaretin ardından Ahi Çarşısı'nın Dua ile açılışı ve Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi açılışı ile devam edecek.

Esnaf ziyaretinin ardından Ahi Sokağı ile "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Ahilik ve Kırşehir Sergisi" açılışı ve Ağalar Konağı, Çadır Müzesi açılışı yapılacak. Mehteran Bölüğü Konseri ve yöresel halk oyunları gösterilerinin yapılacağı kutlamalar sırasında Ahi Pilavı ve Ahi Helvası dağıtılacak.

Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da ilk kez Kırşehir'e gelerek, Hoca Ahmet Yesevi Camii'nde Ahilik konulu vaaz verecek. Ahi Evran Camii'nde ise Ahi Evran-ı Veli ve ebediyete intikal eden esnafların ruhuna Mevlid-i Şerif okutulması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirilecek.

Her yıl kutlamaların simgesi olan Şed Kuşatma Törenleri ile "Yılın Ahisi"ne ödülü verilecek.