Gümüşhane'de Doğu Karadeniz Bölge Planı Taslağına Tepki

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan 2010-2013 Bölge Planı taslağını sert sözlerle eleştirirken, plan taslağının çelişkilerle ve belirli illeri ön planda tutan bir taslaktan öteye geçemediğini söyledi

Gümüşhane'de Doğu Karadeniz Bölge Planı Taslağına Tepki
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan 2010-2013 Bölge Planı taslağını sert sözlerle eleştirirken, plan taslağının çelişkilerle ve belirli illeri ön planda tutan bir taslaktan öteye geçemediğini söyledi.
Nas, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinin Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Artvin ve Rize illerini barındıran Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bölgenin sosyo-ekonomik, kültürel ve çevre yönlerinin gelişmesini sağlamak ve diğer bölgelerle rekabet gücünü arttırmak için hazırlanan 302 sayfalık 2010-2013 yılları Doğu Karadeniz Bölge Planı Taslağı'nın bölgenin gerçeklerinden uzak, bölgenin rekabet edebilirliğine ve gelişmesine herhangi bir katkı sağlamayacağını ifade etti.
Planın hazırlanma aşamasında illerin mevcut durumlarını tam olarak ortaya koymaktan uzak olmasının yanısıra yeterli araştırmanın yapılmadığının da görüldüğüne değinen Nas, "Plan taslağı incelendiğinde öyle tutarsızlıklarla karşılaşdıkki 302 sayfalık plan taslağınından 600 sayfalık tutarsızlık raporu hazırlanabilir. Bu yapılan çalışmaya yönelik yaptığımız eleştirileri bir muhalefet olarak değil de bir özeleştiri olarak ta algılanabilir. Hazırlanan bu planda Gümüşhane mağdur edilmiştir. Gümüşhane'nin en önemli ekonomik girdisi olan madencilik bölgenin ekonomik girdilerinde hiç gösterilmemektedir. Hazırlanan Plan taslağında Tarım, Turizm, Balıkçılık gibi sektörler geniş bir şekilde yer verilirken, madenciliğe hiç değinilmemesi bu plan taslağının en büyük tutarsızlığını oluşturmaktadır. Türkiye'de ve dünyada en çok önem verilen enerji sektörünün alt kollarından birisi olan madenciliğin bu taslakta yer verilmeyerek nasıl başka bölgelerle rekabet edebiliriz. Bu taslağı hazırlayanlara sormak istiyoruz" dedi.
Plan taslağında yaptıkları ilk incelemelerde göze çarpan bazı noktalara da değinen Nas, Turizm başlığı altında Çakırgöl Turizm Merkezi'nin Trabzon'a ait olarak gösterildiğini, çivi bile çakılmayan merkezin mevcut kayak turizm merkezleri listesinde olmasına karşın Gümüşhane için hayati önem arz eden Süleymaniye Kayak Turizm merkezinden hiç bahsedilmediğine değindi.
Nas, plandaki Eko Turizm başlığı altında Zigana Kayak Merkezi'nin yine Trabzon ilinde gösterildiğini, Kelkit havzasındaki organik tarımdan ise neredeyse hiç bahsedilmediğini ifade ederek, "Bölge plan taslağında bazı illerin bize göre kasıtlı olarak sürekli merkez gösterilmesi ve bu illeri ön planda tutulması, öne sürülen çözüm önerilerinin bölge gerçekleriyle uyuşmaması, plan taslağının Ulaşım başlığı altında alternatif ulaşım yollarından ve iyileştirme yapılacak yollardan bahsedilirken yeni Zigana tünelinden hiç bahsedilmemesi, Gümüşhane'nin son yıllardaki parlayan Gümüş işlemecilinden hiç bahsedilmemesi, Sosyal Politikalara yüzeysel olarak değinilmesi, Toplumsal diyalogdan bahsedilirken STK'ların yeterince hazırlanan taslakta görüşlerine başvurulmaması taslak plandaki eksiklikleri çoğaltabiliriz" diye konuştu.
Plandaki en önemli tutarsızlığın "Bölge ekonomisi çay ve fındığa bağımlıdır" ifadesi olduğunu belirten Nas, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Açıkça bu ifade bir Gümüşhaneli olarak bizleri incitmiş ve Gümüşhane'ye haksızlık edilmiştir. Hazırlanan bu plan taslağında Gümüşhane'nin gerçek potansiyeli göz ardı edilmiştir. Kamuoyu aracılığıyla bu raporu hazırlayanlara sesleniyoruz. Bir çok çelişkiyi ve yanlışı içerisinde barındıran bu raporu müsteşarlığa göndermekten vazgeçip daha ayağı yere basan ve toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini alarak Doğu Karadeniz Bölge Planı Taslağı hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu plan taslağı mevcut haliyle bölgeye hiçbir katkısı olmayacaktır. Bu taslakla ilgili daha geniş raporumuzu DPT'ye göndereceğiz."