Cumhurbaşkanı Gül: Üniversiteler bir dönem önceliğini başka konulara verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir dönem üniversitelerin aslı görevleri dışında enerjilerini, önceliklerini başka konulara verdiklerini belirtti. Uzun bi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2010-2011 akademik yılı açılış törenine katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Üniversitenin tanıtımının yer aldığı bir sinevizyon gösteriminin ardından Sultangazi Cumhuriyet İlköğretim Okulu Erguvan Müzik Topluluğu, çeşitli yörelerden türküler söyledi. Kayseri yöresinden de türkü söyleyen minikleri, Cumhurbaşkanı uzun uzun alkışladı. Müzik dinletisinin ardından Abdullah Gül, öğrencilerle fotoğraf çektirmek için sahneye çıktı. Fotoğraf çekimi sırasında öğrenciler 'divane aşık gibi dolanırım yollarda' şarkısını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin Türkiye'nin kalkınması için çok önemli olduğunu aktardı. Türk eğitim sistemine de, bilgi üretimine katkıda bulunduklarını söyleyen Abdullah Gül, üniversitelerin eğitim dışında teknoloji üretimiyle de ilgilenmesi gerektiğini aktardı. Eğitimin ortaöğretim ve öncesinde de verildiğini ifade eden Gül, "Öğretim üyelerinin yüklerini aslında sadece eğitim ve sorumluymuş gibi sınırlamamak gerekiyor. Bunu YÖK yönetimiyle de konuştuğumuzda söylüyorum. Sadece eğitim korumu haline gelirse üniversiteler, ancak bilgiyi transfer eden kurumlar olur. Bilgi, teknoloji üretmeliyiz ve başkasına transfer etmeliyiz. Bu konuda ne yazık ki uzun bir dönem durgunluk dönemi yaşadığımızı itiraf etmeliyiz. Üniversitelerimiz enerjilerini, önceliğini başka konulara verdiler. Bu konular birazcık o ortam, iklim oluşmadığı için başarılı olamadık. Onun için kendi asli görevlerinin ve önceliklerinin ne olduğunu farkına vardılar ve büyük bir yarış içerisine girdiler." diye konuştu.
Üniversiteler arası rekabetin sadece Türkiye'de değil, küresel bir rekabet haline geldiğine değinen Gül, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerin arasında da bir yarış olduğunu kaydetti. Bu rekabetin çok iyi sonuçlar doğuracağını söyleyen Gül, Teknoparklar oluşturuldu. YTÜ teknoparkının da bittiğini öğrendim. Birçok firmanın orada faaliyete geçtiğini anlattılar. Burada öğretim üyelerine çağrıda bulunmak isterim. Öğretim üyelerinin bir ayağı orada olmalı ve öğrencilerini de teşvik etmeli. Mezun olmadan küçük firmalar kurularak hayatın içerisine hızlı şekilde girmeleri sağlanmalıdır. Bu neticede Türkiye'ye çok iyi kazanç sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin büyük bir değişim içerisinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, yapılan reformlarla ülkenin önemli gelişim kaydettiğini vurguladı. Türkiye'nin geldiği noktayı kendi meselelerimize bakmaktan görülmediğini belirten Gül, " Sorunlardan sıyrıldığımızda ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde Türkiye'de önemli gelişmeler söz konusu. Özellikle ekonomik gelişmişliğin altında makro ekonomik düzenlemeler ve reformlar önümüzü açıyor. Yabancı sermayenin Türkiye'ye ilgisi, bilim adamlarının Türkiye'ye yavaş yavaş geriye dönmesi. Bunlar Türkiye'nin geleceğini çok daha parlak olacağını açıkça göstermektedir." yorumunu yaptı.
"TELEVİZYON TARTIŞMALARI SİYASİ POLEMİKLERDEN UZAK BİLİM ADAMLIĞINA YAKIŞIR ŞEKİLDE YAPILMALI"
Ülke meselelerine duyarsız kalınmayacağını aktaran Abdullah Gül sözlerini şöyle tamamladı: "En önemli değerlendirmeler üniversitelerde olacaktır. Bilen insanlarla bilmeyen insanların yorumları, değerlendirmeleri bir olur mu? Televizyonlarda tartışma programları takip ediyoruz. Siyasi konularla ilgili, Türkiye'nin geleceği ile ilgili çeşitli tespitler oluyor. Mesela başkanlık sistemiyle ilgili çeşitli çeşitli tartışmalar oluyor. Bilim adamlarının söyledikleriyle genel konuşanlar arasında ne kadar çok fark olduğunu açıkça görüyoruz. Türkiye'nin temel konularıyla bunlar hepimizin gerçekleri. Bunlarla sakın uğraşmayın, sakın konuşmayın demiyoruz. Ama bunlarla ilgili yorumlarınızı tavsiyelerinizi, eleştirilerinizi yaparken, akademiye yakışır şekilde, bilim adamlığına yakışır şekilde, gündelik siyasetin içerisine polemiklere girmeden bunu yapmanız gerekiyor. Bunların hepsi kabul görebilsin ve dikkate alınsın."
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Türkiye'nin dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurarak, çağı yakalama uğraşı içerisinde olduğunu belirtti. Yeni teknolojik ürünleri ya da bu ürünleri üreten cihazları getirerek Türkiye'nin değişimi için çeşitli adımlar attıklarını ifade eden Yüksek, "Artık sorunun çözümü bu cihazları getirmekte olmuyor. Bu cihazları üreten beyinleri ülkemize kazandırmak gerekiyor. Bu arayış da üniversitelerin sorumluluğundadır. Bu anlayışla yaklaşık 2 yıldır dünyanın dört bir yanında görev yapan Türk bilim adamlarıyla temas halindeyiz. Birçok bilim adamını üniversitemize kazandırdık ve arayışımız devam ediyor. Beyin göçünü tersine çevirerek ülkemizin gelişimine katkıda bulunmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yüksek tarafından Gül'e plaket verildi. Daha sonra YTÜ'nde ilk 3'e giren öğrenciler Abdullah Gül tarafından tebrik edildi.