Adalet Bakanı Ergin: Avcı kitabındaki iddialarla ilgili ifade verdi, somut bir şey söylemedi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devrimci Karargah örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kitabındaki iddialarla ilgili

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devrimci Karargah örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kitabındaki iddialarla ilgili bakanlıkta müşteki sıfatıyla 20 Eylül'de ifade verdiğini söyledi. Avcı'nın iddialarıyla ilgili somut herhangi bir şey söylemediğini, çeşitli zanlarla insanları itham ettiğini belirten Ergin, "Soruşturma organları, makamları, yargı organları muğlâk ifadelerle insanların şahsiyeti ve onuruyla oynayamaz." dedi.

NTV'de katıldığı programda tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın iddialarına ilişkin Adalet Bakanlığı'nca yürütülen soruşturma hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Ergin, Avcı'nın kendisiyle yaptığı yaptığı görüşmede sadece bir kaç telefon numarası vererek yakınları ve kendisinin usulsüz dinlendiğini söylediğini, ancak kitaptaki iddialarının daha geniş olduğunu kaydetti. "Sanki onlar da benimle paylaşılmış da bakanlık bunlara bir şey yapmamış gibi bir algı var." diyen Ergin, önemli olanın ortaya atılan iddianın ispatlanması olduğunu vurguladı.

Avcı'nın iddiaları üzerine bakanlığın inceleme başlattığını hatırlatan Bakan Ergin, kendisine de sürecin başladığına dair resmen yazılı bilgi verildiğini anlattı. Ergin şöyle konuştu:

"Ama buna rağmen kendisi bakanlığımızın da içerisine bulunduğu kurumları itham etmeye devam etti. Bu incelemeler kapsamında kendisini müşteki olarak davet ettik. 20 Eylül'de Adalet Bakanlığı'na geldi. Kitabındaki bilgi- bulgu ve şikâyetlerini anlatması istendi. Ancak bu müşteki sıfatıyla beyanlarında yine somut herhangi bir şey söylemedi... Duyduğuma göre, anladığıma göre, zannediyorum, öyle olduğunu düşünüyorum gibi insanları itham eden değerlendirmeleri var. Soruşturma organları, makamları, yargı organları muğlâk ifadelerle insanların şahsiyeti ve onuruyla oynayamaz. Buna ilişkin kendisinden alınan beyanlarından sonra birkaç gün içerisinde yeni bilgiler verebileceğini ifade etmişti ama bu arada tutuklama olayı gerçekleşti. Tutuklamadan sonra da bizim muhakkikliğimiz İstanbul'da vereceği yeni bilgiler için yine bilgisine Savcılık aracılığıyla 1 Ekim'de başvurdu. Orada da yeni bilgi ve bulgu vermedi. Belli isimleri itham ediyor, varsa bilgi, bulgu şahit bizimle paylaşın ki, bir soruşturma yapıyoruz. Ama yine somut bir şey yok. İlişkileri araştırılsın söylediği şey bu." dedi.

Avcı'nın hakkında ithamlarda bulunduğu kişilerin kendi hukuklarını korumak için harekete geçebileceğini belirten Ergin, "Bir iddiayı ortaya attığınızda insanların kişilik haklarını zedeliyorsunuz. İnsanları zan altında bırakmak en büyük zulümdür." ifadesini kullandı.

Avcı'nın kitabındaki iddiaların yanında, kitabın yazılışıyla ilgili çok sayıda iddia bulunduğuna dikkat çeken Ergin, "Kitaba monteler yapıldığı iddiaları var. 'Hanefi Avcı başına gelecekleri biliyordu o yüzden bunları yaptı' diyenler var. Dezenfarmasyonun yoğun olduğu bir dönemde hiçbir iddia üzerine hüküm kuracak durumda değiliz. Bu iddiaların hepsini soruşturmayı yapan kişiler değerlendirecektir. Biz de konunun mevzuata ilişkin ilerlemesini izleyeceğiz. Bu kadar bilgi kirliliğinin olduğu yerde iddialar iddia olarak kalacak. Esas olan soruşturma sonucunda çıkacak karardır." diye konuştu.

Avcı'yı cezaevinde ziyaret eden ve ardından açıklama yapan CHP milletvekilleriyle ilgili olarak da Bakan Ergin şunları söyledi: "CHP milletvekillerinin açıklamalarını tasvip edemeyiz. Milletvekillerinin bu şekil taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ancak bu arkadaşlar yine kanunlara karşı geldi. Artık kendilerine izin vermemiz çok zor. Ancak bu durum sadece bu arkadaşlarımız için geçerli."