İzmir'e Büyük Onur

İzmir, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'na girmeyi başardı

İzmir'e Büyük Onur
İzmir, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'na girmeyi başardı. Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye olan 41 kent arasından seçilerek Dünya Sağlık Örgütü'nün 2009-2013 döneminde Türkiye için belirlediği 2 kent kotasına dahil olan İzmir, dünyanın sağlıklı şehirleri arasındaki yerini aldı. Bu dönemde İzmir ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'na dahil olan şehirler arasında Milano, Barcelona, Madrid, Manchester, New Castle, Liverpool, Brighton, Glasgow, Dresden, Atina, Kudüs ve Viyana gibi kentlerin de bulunduğu bildirildi.
HERKES İÇİN SAĞLIK
Dünya Sağlıklı Şehirler Ağı, sorumluluk ve yeniliği geliştirmek için anahtar bir yapılanmayı temsil ediyor ve uzmanlığın, ulusal ve uluslararası bilgi paylaşımının sürekliliğini sağlayarak farkındalık düzeyini arttırıyor. Bu ağa dahil olan İzmir, halk sağlığı konularında bilincin artması ve ilgili uluslararası hareketlerin bir parçası olacak 'Herkes İçin Sağlık' prensiplerinin yerel seviyede uygulanmasını sağlayacak. Sağlık ve refah bilincini arttırarak sürdürülebilir kalkınmaya yerel düzeyde katkı sağlayacak olan İzmir, sağlık sorunları üzerine diğer üye kentlerle bilgi ve uygulama deneyimlerini paylaşarak daha kaliteli yaşam ortamları için çalışacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, 'Sağlık ve Tüm Yerel Sağlık Politikalarında Sağlık Alanında Eşitlik' doğrultusunda belirlenen üç ana tema olan 'Önemseyen ve Destekleyici Çevreler', 'Sağlıklı Yaşam' ve 'Sağlıklı Kentsel Çevre ve Tasarım' konularında uygulamalar gerçekleştirecek. Böylece sağlıkta eşitlik, sürdürülebilir gelişme ve sosyal adalet konularında çalışmalar yaparak uzun vadede 'Kent Sağlık Gelişim Planı'nı hazırlayacak.
SAĞLIKLI ŞEHİR NEDİR?
Sağlıklı şehir, yüksek kalitede temiz ve güvenli bir fiziki çevre, istikrarlı bir eko sistem, güçlü ve birbirini destekleyen bir toplum, kentin tüm insanları için gıda, su, barınma, gelir, güvenlik ve iş gibi temel ihtiyaçların karşılandığı, etkileşime girme ve haberleşme imkanı veren, çok yönlü, canlı ve yenilikçi ekonomisi olan, herkesin yararlanabileceği en üst seviyede kamu sağlığı hizmetleri ve tıbbi hizmetler sağlayan bir yaşam alanıdır.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilere verilen hizmetlerin eşitlik ilkesi çerçevesinde ve yaşam kalitesini yükseltme doğrultusunda gerçekleşmesini sağlamak ve kentteki karar vericilerin sağlık konusu gündemin ilk sıralarına yerleştirebilmesi amacıyla Haziran 2006'da Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne üyelik başvurusunda bulunmuştu. Eylül 2006'da üyeliğe kabul edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk olarak "proje ortaklığı" kurmak amacıyla Mayıs 2007'de İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi ile bir protokol imzalamıştı.