Döküntü Elma Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, tüccarlar tarafından 'döküntü elma' olarak toplanan ve meyve suyu fabrikalarına gönderilen ürün bu yıl para edince üreticinin yüzü güldü.

Geçtiğimiz yıl para etmemesi nedeniyle dalında kalan ve bu yüzden toplanmayan ürün, bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Döküntü elma alım satımı yapan Reyhan Zondal, sanayi tipi olarak da nitelendirilen elmanın geçen seneye göre bu yıl para ettiğini belirterek, "Meyve suyu fabrikalarından gelen yoğun talep üzerine fiyatlar yükseldi. Bu yıl piyasa ilk olarak 5 kuruş'tan açıldı. Ardından önce 7, sonrasında 10 Kuruş'a yükseldi. Şu anda kilosu 13 kuruş oldu. Oysa, geçtiğimiz yıl fabrika teslimi olarak 6 kuruş'tu. Bu yüzden üreticinin büyük bölümü bahçesindeki elmayı toplamamış, ürün dalında kalarak çürümeye terk edilmişti. Bu sene fiyatlar beklendiği gibi olunca üretici de toplayıp tüccarlara satmaya başladı. Beyşehir bölgesinde ürün durumu iyi. Döküntü elmaları meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz, ürünü 8-10 kalemde değerlendirme imkanı bulunuyor. Fabrikalarda işlendikten sonra konsantresinin yüzde 90'ı yurtdışına ihraç ediliyor" dedi.
Döküntü elma alım satımı yapan Yılmaz Kırtıl ise, ürünün fiyatında geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntının bu yıl olmadığını dile getirerek, "Bu sene fiyatlar biraz iyi. O yüzden dalında kalmadan üretici toplayıp bize getiriyor. Bu sene hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle ürün erkenden yani gök iken ağacından yere indi, bu yüzden gün pişiği dediğimiz durum yaşandı. Bu da rekolteyi olumsuz yönde etkiledi" diye konuştu.
