Döküntü Elma Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, tüccarlar tarafından 'döküntü elma' olarak toplanan ve meyve suyu fabrikalarına gönderilen ürün bu yıl para edince üreticinin yüzü güldü.

Döküntü Elma Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Yurtdışına ihraç edilemeyen, iç piyasada ise tüketilemeyecek ölçüde düşük kaliteye sahip olan elmalar üreticinin bahçesinde gözden çıkardığı, döküntü, ya da ıskarta elma olarak nitelendiriliyor. Bu ürün meyve suyu fabrikaları ile kozmetik sanayinde değerlendiriliyor. Meyve suyu haline getirilen ürünün Türkiye'de en az içilen türler arasında olması nedeniyle büyük bölümü fabrikalar tarafından Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Döküntü elmanın suyunda bulunan şeker ve sitrik asiti ayrıca şeftali, vişne ve kayısı gibi birçok meyve suyunda katkısız üretim yapılabilmek amacıyla kullanılıyor. İşlenip elma suyu konsantresi haline getirilen ürün, üreticiye önemli ölçüde gelir imkanı sunuyor.
Geçtiğimiz yıl para etmemesi nedeniyle dalında kalan ve bu yüzden toplanmayan ürün, bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Döküntü elma alım satımı yapan Reyhan Zondal, sanayi tipi olarak da nitelendirilen elmanın geçen seneye göre bu yıl para ettiğini belirterek, "Meyve suyu fabrikalarından gelen yoğun talep üzerine fiyatlar yükseldi. Bu yıl piyasa ilk olarak 5 kuruş'tan açıldı. Ardından önce 7, sonrasında 10 Kuruş'a yükseldi. Şu anda kilosu 13 kuruş oldu. Oysa, geçtiğimiz yıl fabrika teslimi olarak 6 kuruş'tu. Bu yüzden üreticinin büyük bölümü bahçesindeki elmayı toplamamış, ürün dalında kalarak çürümeye terk edilmişti. Bu sene fiyatlar beklendiği gibi olunca üretici de toplayıp tüccarlara satmaya başladı. Beyşehir bölgesinde ürün durumu iyi. Döküntü elmaları meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz, ürünü 8-10 kalemde değerlendirme imkanı bulunuyor. Fabrikalarda işlendikten sonra konsantresinin yüzde 90'ı yurtdışına ihraç ediliyor" dedi.
Döküntü elma alım satımı yapan Yılmaz Kırtıl ise, ürünün fiyatında geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntının bu yıl olmadığını dile getirerek, "Bu sene fiyatlar biraz iyi. O yüzden dalında kalmadan üretici toplayıp bize getiriyor. Bu sene hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle ürün erkenden yani gök iken ağacından yere indi, bu yüzden gün pişiği dediğimiz durum yaşandı. Bu da rekolteyi olumsuz yönde etkiledi" diye konuştu.