4 şirketini daha halka açacak, perakendeye 500 milyon dolar yatıracak

Sabancı Holding, bünyesinde bulunan Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'yı uygun bir zaman ve zeminde halka arz etmeyi hedefliyor. Perakendeye odaklan

Sabancı Holding, bünyesinde bulunan Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'yı uygun bir zaman ve zeminde halka arz etmeyi hedefliyor. Perakendeye odaklanan holding, 3 yıl içinde 500 milyon dolarlık yatırımla yeni mağazalar açmaya hazırlanıyor.

Sabancı Holding'in faaliyetleri ile yılın son çeyreğine yönelik hedefleri basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ile Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Sigorta Grup Başkanı Hakan Akbaş, Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun katıldı.

Gazetecilerin ilgiyle izlediği basın toplantısında ilk olarak dünya ve ülke ekonomisini değerlendiren CEO Zafer Kurtul, Asya ile Avrupa'nın önemli bir büyüme trendine girdiğini kaydederken "Büyümenin lokomotifi gelişmekte olan ülkeler. Hisse senedi piyasalarının genişlediğini, enflasyon oranları ile faizlerin gerilediğine tanık oluyoruz." dedi.

Kurtul, Türkiye ekonomisinin önemli bir ilerleme kat ettiğine vurgu yaparak "Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen üç ülkesi arasında yer alıyor. Yine yatırım yapma fırsatı bağlamında ilk iki ülke arasında. Bu sene yüzde 7 büyüyeceğini, önümüzdeki sene de yüzde 4 ile 4,5 mertebelerinde büyüyeceği kanısındayız. Büyük memnuniyet duyuyoruz ki ülkemiz için yeni bir dönem başlıyor. Faiz oranlarının gerilemesini de buna dayanak yapabiliriz." saptamasında bulundu.

Tüketici beklentilerinin iyileştiğini, iyileşmeye de devam ettiğini dile getiren Sabancı Holding Üst Yöneticisi, bu anlamda kriz öncesi sürecin yakalandığını ifade etti.

Türkiye'nin 2004 ile 2009 arasında yüzde 71 büyüdüğüne işaret eden Zafer Kurtul, "Sabancı Holding olarak biz bu zaman diliminde yüzde 103 büyüdük. Önümüzdeki dönem daha iyi neticeler elde edebiliriz." öngörüsünde bulundu.

Holdingin faaliyetleri ve 2010 son çeyrek hedeflerinden bahseden Kurtul, şu bilgileri verdi:

"Haziran sonu itibariyle konsolide net satışlar yüzde 4 artışla 9 milyar 802 milyon TL olurken, EBITDA yüzde 35 artarak 2 milyar 653 milyon TL'ye çıktı. Bu dönemde net kar yüzde 52 arttı 918 milyon TL'ye ulaştı. 2010 yıl sonu beklentilerine gelince konsolide net satışların yüzde 8 artışla 21 milyar TL'yi bulacağına kanaat getiriyoruz. EBITDA'nın da 4,5 milyar TL olacağını öngörüyoruz.

Öz kaynaklarımız haziran sonunda 12 milyar TL'ye dayandı. Öz kaynaklarımız ve net varlık değerimiz göz önüne alındığında Türkiye'nin en büyük şirketi, en büyük holdingi konumundayız. Sabancı Grubu olarak halka açık 12 şirketimiz var. Bu şirketlerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) içindeki piyasa değeri 317 milyar dolar iken payı yüzde 13."

CEO Kurtul, Sabancı Grubu'nun stratejilerini de "Karlılık içinde büyümeyi devamlı kılmayı hedefliyoruz. Yeni işlere yatırım yapmayı istiyoruz. Şirketleri halka açmayı planlıyoruz ki bunlar arasında Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa yer alıyor. Stratejik ortaklıklar yapmak planlarımızın bir parçası. Yöntem Sabancı hisselerinin çoğunlukta olması ya da yüzde 50-50 olmasıdır." sözleriyle özetledi.

Kurtul'un ardından konuşan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ise Türkiye ekonomisinde görülen büyümenin elektriğe de yansıdığını belirtti. Bu yıl ağustos ayına kadar tüketimin önemli ölçüde arttığını vurgulayan Hakman, "5 bin megawatt üretim hedefimize binaen karlı bir büyüme stratejisi gözetiyoruz. Yeni işlere girme noktasında incelemeler sürüyor. Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapıyoruz. Grubu karlı bir biçimde büyütmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Selahattin Hakman, Enerjisa'nın üretimini hissedilir oranda artırdığını, dağıtımda 3 milyondan 6 milyon müşteriye ulaşıldığını aktardı.

Sigorta Grup Başkanı Hakan Akbaş da sektörel anlamda hissedilir bir kar elde ettiklerinin altını çizdi. Avivasa'nın Bireysel Emeklilik Sigortası fon büyüklüğünün yüzde 22, Akbank'ın toplam kredilerde yüzde 11 ve Aksigorta'nın hayat dışı yazılan primde yüzde 8 büyüdüğünü bildiren Akbaş, "Piyasadaki ilerleyişimize uygun ortaklık süreci devam ediyor. Yılbaşından önce ortak adayımızı saptayacak ve bunu ocak-şubatta beyan edeceğiz." açıklamasında bulundu.

PERAKENDE GRUP BAŞKANI DİNÇER: ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİN YATIRIM PLANIMIZ 500 MİLYON TL

Türkiye ekonomisine paralel olarak perakende sektörünün büyüdüğüne dikkat çeken Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Bu yıl net 300 mağazayı portföye katıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde bin 500 mağaza açacağız, bu dönem için yatırım planımız 500 milyon TL. Perakende de 15 bin kişi istihdam ediyoruz,10 bin kişiyi daha istihdama katmak istiyoruz." diye konuştu.

Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen ise yaptığı konuşmada, grup olarak Türkiye'deki büyümeyi tamamlayıp yurt dışına odaklanacaklarını dile getirdi. Çevreye ve atık yönetimine önem verecek 200 milyon dolarlık bir yatırımı hedeflediklerini anlattı. Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun da otomotiv sektörüne olan yatırımların artarak devam edeceği müjdesini verdi.