Türkiye Türkü Bayramı Renkli Görüntülere Sahne Oluyor

Türkiye Türkü Bayramı renkli görüntülere sahne oluyor.

Türkiye Türkü Bayramı Renkli Görüntülere Sahne Oluyor
Kars Belediyesi ve Kars Valiliğinin organize ettiği TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği "Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı"na katılan yarışmacılar seslendirdikleri birbirinden güzel esrelerle davetlileri coşturdu.
Kars halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapılan yarışmalara katılım yoğun olurken Kars' dışından gelen sanatçıların verdiği konserlerle Karslılar 3 bayramı bir arada yaşıyor.
Türkiye Türkü Bayramı'na Vali Ahmet Kara, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve il dışından gelen konuklar eşlik etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Salih Şahin, 3 bayramın coşkusunu bir arada kutlamanın mutluluğunu hep beraber yaşadıklarını belirtti.
Derlemeci Salih Şahin; "Bizim büyük bir geleneksel hazinemiz olan Türk Halk Müziği'nin ülkemizdeki araştırmalı çalışmaları yaklaşık 90 yıl öncesinde başladı. Bilindiği gibi yurdumuzda yerel müzik kültürü yaygındır. Anadolu'nun ve bulunduğumuz bölgenin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle çok renkli türkü ve ezgi mozaiğine sahibiz. Bunu iyi kullanıp geliştiremediğimiz görüşleri de yaygındır. Zamanımızda kayıtlara geçen yaklaşık 5 bin kadar türkümüz mevcuttur.Buna karşılık geçen yüzyılın sonunda Fransa'da koro ve armoni gibi kuruluşlarının sayısı 9 bin, buraya katılanların sayısı ise 450 bindir. 2. Dünya Savaşı arifesinde Almanya'da 4 bin kadar orkestra ve koro vardı. Macaristan'da 100 bin kadar ezginin tespit edildiği belirtiliyor. Zamanımızda yurdumuzda 200'ü aşkın resmi koronun olduğu bilinmektedir.diğer ülkelerle kıyaslandığında kültür zenginliği içinde olmamıza rağmen bu alanda çok geç ve fakir kaldığımız ortaya çıktı" dedi.
Derlemeci Salih Şahin; "Yurdumuzda birçoğu kaybolan, kaynakları bilinmeyen veya tereddütlü olan türkülerimiz de çoktur. Kaynak kişileri hayattan göçen türküleri derlemek ve doğruluğunu tespit etmek zorlaşmaktadır. Biz bu durum karşısında bazı kurum ve kuruluşların konuya vakit geçirmeden sahip çıkmasını bekliyoruz. Çünkü, bu boşluktan yararlanan bazı kişilerin türkülerimiz üzerinde adeta kumar oynayıp yozlaştırmaları, basit kelime değişikliği veya uydurma kaynak kişi bularak türkülerin yöre ve kaynağını değiştirmeleri ile sıkça karşılaşıyoruz. Ben içinde bulunduğum yöre adına yıllardır bunun mücadelesini verip yaşayan biriyim. Bir kelime oyunu ile bir türküyü başka yöreye mal etmek, bir bölgenin kültürünü kaçırmak bir kültür kaçakçılığı olup o bölge halkına da hakarettir" diye konuştu.
Şahin; "İşte bu saydığım nedenlerden dolayı Türk Halk Müziğinin hareketlenmesi, kaybolmaya yüz tutan türkülerimizi ve kaynak kişilerini geç kalmadan ortaya çıkarmak, bir yöreye ait olan türkünün gerçek yöresini ve varsa hikayesini gerçek kaynağından alarak kayıtlara geçirip ilgili kurumlara kaynak oluşturmak amacıyla bu projeyi hazırladım. Cumhuriyet Bayramının, Kars'ın kurtuluş Bayramının yanında Türkü bayramının bir araya getirmesi açısından da önemli ve anlamlı olacağını düşündüm. Kars Belediyesi projeye destek çıktı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, Kars Valiliği ve Kars Belediye Başkanlığı bu bayrama bu kültürümüzün yaşaması amacıyla önemli ölçüde destek verdiler
Hazırlanan şartname ve müracaat form örnekleri illere gönderildi. Başka türkülere benzemeyen türküleri bulmak için ön eleme yapılması ve dikkat çekenlerin çağırılması gerekiyordu, öyle de yapıldı. Ancak bazı illerde gönderilen duyuru yazılarının ilgili kişi veya kurumlara geç gönderilmesi nedeniyle katılımcıların geç haberi oldu. Verilen sürenin geçmesine rağmen birçok kişinin son güne kadar yoğun katılım isteği oldu. Organizeyi aksatmayacak oranda istekleri de yerine getirmeye çalıştık. Ancak ilk kez düzenlenen bu bayramı duymayan türkü severlerin gelecek yıllarda bize önemli kaynak olacağından eminiz. Ve bugün bu 3 bayramı beraber kutlamak üzere hep birlikte siz değerli konuklarımızla beraber bir aradayız. Bir yandan yeni türküleri bulmak için heyecanla ve türküleri dostça yarıştıracağız. Diğer yandan da birbirinden değerli sanatçılarımızın vereceği konserlerle bir türkü bayramını sizlere yaşatmaya çalışacağız. Başta Kars Belediye Başkanımız Nevzat Bozkuş ve ekibine, Kültür ve Turizm Bakanlığına, TRT'ye Kars Valiliğine ve sayın Valimiz Ahmet Kara'ya, ilgili kurumlarla çok değerli jüri üyelerine, sanatçılarımıza ve bu heyecanı bize yaşatan değerli yarışmacılara ve siz değerli izleyicilerimize Türk Halk Müziği adına teşekkür edip saygılar sunuyorum" şeklinde konuştu.
Türkü Bayramı'na katılan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Sosyal ve kültürel faaliyetlerin bir ilin tanıtılmasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde önemli bir etken olduğunu ifade etti.
Sosyal ve kültürel faaliyetlere mali durum çerçevesi içerisinde yer vereceklerini belirten Bozkuş, "Türkiye'de ilk defa kutlayacağımız Kars birinci Türkiye Türkülerimiz Bayramı sanat ve kültüre hangi ölçülerde önem verdiğimizi, sanat ve festival düşmanı olmadığımızı, imkan ve olanaklar çerçevesinde kamu malına zarar vermeden bu faaliyetlerden dolayı esnaf alacaklarını da zamanında ödemeyi ilke edinerek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu proje ile ilimizde ve ülkemizde zaman içerisinde unutulmaya yüz tutmuş türkülerimizi anımsamak ve geçmişi yaşamak, geleceğe rehber olmayı amaçladık" dedi.
Daha sonra Türkiye Türkü Bayramı katılan Karslı aşıklar ile misafirlere yöresel türküler seslendirdi. 31 Ekim'e kadar devam edecek olan "Kars 1. Türkiye Türkülerimiz Bayramı"na il dışından 60 yarışmacı katıldı.
Yarışmacılar Türkü derleme dalı, Aşık türküsü, Türkü beste ve Mahalli türkü dalında yarışıyor.