"Türkleri kantonlarda tecrit ederek boyun eğeceklerine inanmak hataydı"

Kıbrıs Rum Yönetimi eski başkanlarından Glafkos Klerides, iki toplumlu çatışmaların yaşandığı 1963-1968 yılları arasında hiçbir şey yapmadıklarını bel

Kıbrıs Rum Yönetimi eski başkanlarından Glafkos Klerides, iki toplumlu çatışmaların yaşandığı 1963-1968 yılları arasında hiçbir şey yapmadıklarını belirterek, Kıbrıslı Türkleri kantonlarda tecrit ederek boyun eğeceklerine inanmalarının çok büyük hata olduğunu söyledi.

Rum basınından Fileleftheros gazetesinde demeç veren Klarides, geçmişten bugüne Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Fileleftheros gazetesinde yer alan demecinde, iki toplumlu çatışmaların yaşandığı 1963-1968 arasında hiçbir şey yapmadıklarını kaydeden Klerides, Kıbrıslı Türkleri kantonlarda tecrit ederek boyun eğeceklerine inanmalarının çok büyük hata olduğunu söyledi.

"1964-74 YILLARI ARASINDA KIBRIS SORUNU BÜYÜMEDEN ÇÖZÜLEBİLİRDİ"

Klarides, "Kıbrıs Cumhuriyeti için en tehlikeli olan an, Kıbrıslı Türklerin boyun eğmesiydi, çünkü o zaman Türkiye müdahalede bulunacaktı." değerlendirmesinde bulunan Klerides, 1963 olaylarının ardından 1968'de Kıbrıs sorununu görüşmeye başladıklarını, Türk tarafının o zamanlar iki devleti değil 1960 Anayasasında değişiklik yapılmasını tartıştığını vurguladı. Kıbrıs Türklerinin devlet talebinin 10 yıl sonra gündeme geldiğini belirten Klerides, 1974 öncesi 10 yıllık zamanı soruna çözüm için değerlendirmediklerine dikkat çekti.

"KLARİDES: 1972 YILINDA BİR ÇÖZÜM BULDUK"

1972 yılında bir çözüm bulduklarını, Zürih ve Londra anlaşmalarında değişiklikler yapıldığını, fakat bu sefer de anlaşmayı ilk ve ikinci kimin imzalayacağına dair bir sorun ortaya çıktığını ifade eden Klerides, "Makarios, enosisi ve taksimi engelleyecekleri taahhüdüyle Yunanistan ile Türkiye'nin imzalamaları gerektiğini söyledi. Makarios, Kıbrıs Hellenizmi'nin hedefinden ödün verdiği gerekçesiyle yargılanmamak amacıyla daha sonra imzalamak istedi." açıklamalarında bulundu.

"HİÇ KİMSE TÜRK TARAFININ DEVLET KURMA TALEBİNİN OLACAĞINI DÜŞÜNMEDİ"

Klerides, bu şekilde 1960 Anayasasını kendi lehlerine olacak şekilde düzeltecek ilk istikrarlı adımları atma fırsatını kaybettiklerini de dile getirdi. Hiç kimsenin Türk tarafının iki devlet talep edeceğini hesaba katmadığını söyleyen Klerides, 10 yıllık bir zaman geçtiğini ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatından sonra Türklerin bu konuyu gündeme getirdiklerini ifade etti. Kamuoyunun bağımsızlık döneminin bir geçiş dönemi olduğunu düşündüğünü ve kendisinde böyle bir izlenim yaratıldığını ifade eden Klerides, belli bir zaman zarfını İngilizlerin adadan çıkıp gitmeleri için kullandıklarını belirtti.

"TÜRKLER TAKSİM'İ RUMLAR ENOSİS'İ İSTEDİĞİ İÇİN BUGÜNLERE GELİNDİ"

İki eş başkan bulunduğunu ve ikisini de aynı yetkiye sahip olmalarına rağmen işbirliğinde bulunmadıklarını kaydeden Klerides, her birinin olayları kendi amaçlarına doğru hareket ettirdiğini, Türk tarafının taksim Rum tarafının ise enosise yönelik hareket ettiğini anımsattı. Klerides, yaptığı açıklamada hiç kimsenin bunun Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dağılmasına yol açıp açmayacağıyla ilgilenmediğini ifade etti.

"LİDERLER HEMFİKİR OLMADAN İLERLEME OLMAZ"

Bugün iki toplum liderinin ilkeler üzerinde hem fikir olmaması halinde ilerlemelerinin çok zor olduğunu ifade eden Klerides, Hristofyas'ın "bir zemin var" sözlerinin anımsatılması üzerine "Madem bir zemin var, neden detaylı bir şekilde Ulusal Konseyi bilgilendirmedi." değerlendirmesinde bulundu.