Samsun İl Müftüsü Şahin: İmamlarımızı papazlarla mukayese edenler yanlış yapıyor

Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, Avrupa'ya gidip gelen bazı Müslümanların, papazların çalışmalarıyla imamları mukayese etmelerine tepki gösterdi. Mukaye

Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, Avrupa'ya gidip gelen bazı Müslümanların, papazların çalışmalarıyla imamları mukayese etmelerine tepki gösterdi. Mukayeseyi yapanların yanlış yolda olduğunu belirten Şahin, bu karşılaştırmanın kendilerini ciddi şekilde rahatsız ettiğini söyledi.

'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' sebebiyle Samsun Diyanet Mensupları Derneği (SADİMDER)'in İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlediği programa katılan İl Müftüsü Osman Şahin, imamlarla papazları mukayese eden bazı Müslümanlara ateş püskürdü. Diyanet camiası olarak kendilerini en çok bunaltan ve çileden çıkaran sorununu bu mukayesenin yapılması olduğunu dile getiren Şahin, bunun bazen Diyanet bünyesindeki kişilerce de yapılmasına şahit olduğunu ifade etti.

Müslümanların Hıristiyanlarla mukayese edilmesinin söz konusu olamayacağının altını çizen Şahin, "Malum dünya söylediği gibi global olmuş, küçülmüş. Ulaşım ve erişim kolaylaştı demeye getiriyorlar. İnsanımızın da yönü bu nedenle İslam dünyasından Hıristiyan dünyasına doğru yöneldi. Herkes gezmek tozmak, iş aş temin etmek veya bilgi görgülerini artırmak için yönünü batıya döndü. Batı'da da karşımıza Hıristiyan alemi, kiliseler, papazlar çıkıyor. Gidip gelenler iki de bir bizi onlarla karşılaştırmaya çalışıyor. Bizi en çok bunaltan, çileden çıkaran budur. Deyim yerindeyse bu bizim şanzumanımızı dağıtıyor. Bazen Müslüman din görevlisi bu mukayeseyi yapabiliyor. Ardından da 'İşte papazlar Batı'da nasıl çalışıyorlar, hastalara yardım ediyorlarmış, nasıl oraya buraya onun bunun işine koşuyorlarmış, biz uyuyoruz, bizden adam olmaz 'cümleleri dökülüyor. Bunu yapanlar sıradan insanlar değil, okumuş yazmış insanlardır. Çeşit nedenlerden dolayı oralara gidip hayran kalanlar geldiklerinde bizleri aşağıya, onları yukarı çıkarma gibi bir gafletin, yanlışın içinde oluyorlar. Bunlar doğru değildir." dedi.

Müslüman bir ülkenin başka bir Müslüman ülke ile mukayese edilebileceğini söyleyen Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, "Bu mukayese ise boş bir mukayesedir. Biz bir mukayese ile karşı karşılaya kalacaksak bu bir papazla, rahibe veya kilise ile değil, Mısır, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan'daki din adamları ile camileriyle Kur'an kursu öğrencileriyle, imamlarla, vaizlerle mukayese edilmelidir. Tunus'taki camilerle olup bitenlerle Samsun'daki camiler mukayese edilirse eyvallah. Eksiliğini de kabul ederim, açığını da gideririm. Bu konuda Amerikan papazları, İngiliz bilmem neleri diye yola çıkanlar bu konuda çok yanlış yapıyorlar." şeklinde konuştu.

İmamlar ve din görevlilerinden medyaya yansımayan kahramanlar olarak söz eden Şahin, Diyanet mensuplarının kendi ölçeklerinde büyük başarılara imza attıklarını hatırlattı. Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz kendi ölçeğimizde başarılıyız. Samsun ve Türkiye din görevlileri kendi ölçeklerinde başarılılar. Bizim onlarla mukayese edilmemiz için devletin papaza verdiği maddi imkanı bize de tanıması lazım. Papazın hükmettiği o bütçeye ben de hükmedeyim, ben de ferman okuturum aleme. Bizim arkadaşlarımızın medyaya yansımayan ne kahramanlıkları var. Bir şeye ihtiyacı olan herkes önce din görevlisi arkadaşımın kapısını çalar. Hiçbirini de geri çevirmez, kendi üzerlerine düşeni fazlasıyla yaparlar. Yeter ki arkadaşlarımıza yol gösteren, ellerinden tutan olsun. Görev yaptığım süre için hangi hedefi göstermişsek fazlasıyla aşılmıştır. Samsun'daki din görevlisi arkadaşlarım her zorluğun üstesinden gelebilecek güçte ve bilgidedir."