GTO Başkanı Mehmet Aslan: Gaziantep makine halısının merkezi konumuna geldi
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep'in son 10 yılda makine halısının merkezi haline geldiğini söyledi. Aslan,
GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, bu sene üçüncüsü düzenlenen Ortadoğu Halı Fuarı'nı değerlendirdi. Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin toplam makine halı üretiminin yüzde 85'nin Gaziantep'ten yapıldığını dile getirdi.
Gaziantep'ten yapılan makine halısı ihracatının 1 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Aslan, şöyle dedi: "Ortadoğu Halı Fuarı, bu sene tahmin ettiğimizden çok daha iyi geçti. Gaziantep özellikle son 10 yılda yaptığı atakla tüm dünyada makine halısının merkezi konumuna geldi. Daha önce halının merkezi olarak gösterilen Belçika'yı birçok pazarda geçmiş durumdayız. Şehrimizde yaklaşık 300'e yakın makine halısı üreten firma var. 30 bine yakın istihdam sağlıyoruz. 1 milyar doların üzerinde ihracatımız var. Türkiye'nin toplam makine halısı üretiminin yüzde 85'i bizde. Toplam ihracatın yüzde 70'ini de Gaziantep gerçekleştiriyor."
Gaziantep'in üretim merkezi ve ihracat merkezi olmasının yanında aynı zamanda fuar merkezi de olduğunu belirten Aslan, 3 yıl önce başlattıkları Ortadoğu Halı Fuarı'nın bu sene daha verimli geçtiğine vurgu yaptı. Fuara katılımın da geçen yıllara göre daha fazla olduğunu söyleyen Aslan, fuar açılmadan önce 18'e yakın ülkeden talep aldıklarını, ancak 30 ülkenin üzerinde alım heyetinin Gaziantep'e geldiğini dile getirdi. Bu yılki fuara daha fazla nitelikli ziyaretçi geldiğini vurgulayan Aslan, bunun da artık dünyanın Gaziantep'e halı merkezi gözüyle baktığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Aslan, "Halı sektörü lokomotiflerimizden biri. Şu anda dünyada tanınan belli başlı 10 markanın içerisinde 5 tane Gaziantepli firma var. Bu da bizim için çok önemli bir başarı." diye konuştu.
"GAZİANTEP 5 YIL SONRA HALI FUARINDA BİR NUMARA OLACAK"
Gaziantep'in 5 yıl sonra halı fuarcılığı konusunda bir numara olacağına vurgu yapan Aslan, "Yani ne Demoteks kalacak ne İstanbul kalacak. Onlar da yapabilir ama halı fuarı denildiği zaman akla mutlaka Gaziantep gelecek. O hedefe doğru yürüyoruz. Birçok halı sanayicimizle görüştüm, son derece memnunlar. Fuarın birçok yan menfaati de var. Konaklama tesisinden hediyeli eşya satanlara ve resterontlara kadar fayda sağlıyor. Bu da bizim için artı değer. Özellikle Irak, Suriye ve komşu ülkelerden yoğun ziyaret var." ifadelerini kullandı.
Şu anda 100 civarında ülkeye halı ihracatı yaptıklarını dile getiren Aslan, 173 ülkeyle de ticari bağlantıların kurulduğunu anlattı. Makine halısı konusunda makinecileri desteklediklerini belirten Aslan, "Çünkü üretimi yapıp da tekrar makineyi dışarıdan almak mantıklı değil. Bu bağlamda Maliye Bakanlığı ile görüştüm. Hükümetle de görüşmelerimiz sürüyor. Halı makinesi yapan veya halının yan sanayisine makine yapan üreticilerimizi gerek bankalar vasıtasıyla gerek bir takım argümanlarla desteklemeyi planlıyoruz. Önümüze böyle bir hedef koyduk. Hem ham maddeyi biz yaparsak hem de halıyı biz üretirsek Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına daha fazla katkıda bulunuruz." diye konuştu.
"BELÇİKA'YI GERİDE BIRAKTIK"
Gaziantep'ten önce Belçika'nın hem makine halısı üretiminde hem de makine üretiminde bir numara olduğunu hatırlatan Aslan, şunları aktardı: "Toplam pazarın yüzde 70'e yakını Belçika'daydı. Ama şu anda Gaziantep hem üretim merkezi olarak hem tezgâh sayısı olarak hem de mal sattığı ülke olarak Belçika'yı geçmiş durumdayız. Birçok pazarda da Belçika'nın yerini alıyoruz. Bu son derece önemli bir gelişme. Tekrar altını çizerek söylüyorum, Gaziantep'in coğrafi konumunun önündeki engelleri, pazarlara uzaklığını düşünürseniz, gerçekleştirilen olay büyük bir mucize. Onun için ben başta halıcılarımız olmak üzere bu konuda emek veren herkesi kutluyorum."