Bir zamanlar ihtiyaçtı, şimdilerde ise süs eşyası

Bir zamanlar hayatımızda ihtiyaç olan ahşap ürünler, şimdilerde ise süs eşyası olarak kullanılıyor. Ankara'nın Polatlı ilçesinde el yapımı ahşap ürünl

Bir zamanlar hayatımızda ihtiyaç olan ahşap ürünler, şimdilerde ise süs eşyası olarak kullanılıyor. Ankara'nın Polatlı ilçesinde el yapımı ahşap ürünler üreten marangoz Mehmet Ali İşseven'in (77) yaptığı el emeği ürünleri vatandaşlar artık ihtiyaç olarak değil, süs eşyası olarak kullanmak için alıyor.

1937 yılında ailesiyle Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ederek, Polatlı'ya yerleşen marangoz Mehmet Ali İşseven (77) babasından öğrendiği marangozluk mesleğini 61 yıldır yapıyor. Mehmet Ali İşseven'in (77) el emeği, göz nuru ürettiği, saksı, tokaç, merdane, ekmek tahtası, yağ ve peynir fıçısı gibi ahşap ürünler şimdilerde plastik sanayiye yenik düşmüş durumda. Vatandaşlar artık günlük hayatında kullandığı ürünleri ahşap yerine, plastiğe tercih ediyor.

Mehmet Ali İşseven, "Baba mesleği olan marangozluğa 16 yaşında başladığını söyledi. İşseven, "El doğramalarından yaptığımız bu ürünler, plastik sanayi çıkınca insanlar tarafından tercih edilmedi. Eskiden çiçek saksıları bile ahşaptan yapılırdı. Şimdilerde plastikleri tercih ediliyor." dedi.

Köylerde buzdolaplarının olmadığı zamanlarda ahşaptan yapılan yağ ve peynir fıçılarının kullanıldığını belirten Mehmet Ali İşseven, "Yağ ve peynir fıçılarında yapılan yağ ve peynir hem sağlıklı hem de lezzetli olurdu. Buzdolapları çıkınca yağ ve peynir fıçıları da zamanla unutuldu. Ben yağ ve peynir fıçılarının üretimini yapıyorum. Vatandaşlar önceleri ihtiyaç duyduğu yağ ve peynir fıçılarını şimdilerde ise süs eşyası olarak alıyor." diye konuştu.