Şanlıurfa 2050'ye kadar su sorunu yaşamayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı açılışlarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geliyor. 10 tesisin açılışını yapacak olan Başbakan, Topçu Meydanı'nda hal

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı açılışlarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geliyor. 10 tesisin açılışını yapacak olan Başbakan, Topçu Meydanı'nda halka seslenecek. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da Başbakanla birlikte açılışlara iştirak edecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, açılış öncesi Veysel Eroğlu'nun bakanlığı döneminde Şanlıurfa'da yaptığı yatırımları açıkladı. Çevre ve Orman Bakanlığı Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Eroğlu'nun bakanlığı döneminde, Şanlıurfa HES inşaatı tamamlanarak yılda 124 milyon kilowatt/saat enerji üretimi sağlarken, Şanlıurfa'nın 2050 yılına kadar içme suyu problemi çözüldü, şehre arıtma tesisinde arıtılan mükemmel kalitede içme suyu verdi.

Çevre Ve Orman Bakanlığı'nca 2003 yılından bu yana Şanlıurfa'da birçok çalışmaya imza atıldığı belirtilen açıklamada, yedi yılda yapımı tamamlanan ve hizmete açılan Şanlıurfa Ovası Sulaması 3. Kısım ile 15 bin 368 hektar alan, Harran Ovası Sulaması 5. Kısım ile 22 bin 45 hektar, Bozova Pompaj Sulaması I. Kısım ile 8 bin 669 hektar, Yaylak Ovası Sulama Projesi ile 18 bin 322 hektar, Bozova Merkez Pompaj Sulaması bin 98 hektar ve Paşabağı Sulama Projesi ile 520 hektar olmak üzere, toplam 66 bin hektar tarım arazisinin suya kavuşturulduğu ifade edildi.

377 BİN HEKTAR ARAZİ DAHA SUYA KAVUŞMUŞ OLACAK

Şanlıurfa için çok önemli olan Aşağı Fırat I. ve II. Merhale Projeleri, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi, Bozova Pompaj Sulamaları Projeleri'nin çalışmalarının da devam ettiğini bildiren bakanlık, projelerin tamamlanması durumunda yaklaşık 377 bin hektar arazinin daha suya kavuşmuş olacağını bildirdi. Ayrıca, yedi yıllık süre zarfında tamamlanan 3 taşkın koruma tesisi ile birçok yerleşim yeri taşkınlardan korunduğu, şehir içindeki dereler ıslah edilerek köprüler inşa edilip, taş kaplamalar yapıldığı belirtildi. 2003-2009 yılları arasında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 4 bin 446 hektar alanın ağaçlandırıldığı, alanda toplam 5 milyon 317 bin adet fidanın dikildiği hatırlatıldı. Bakanlık, ayrıca, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 15 kilometre karayolu ağaçlandırması yaptığını, Şanlıurfa'da bir adet kent ormanı tesis ederek hizmete sunduğunu açıkladı.

Bakanlığın verdiği bilgilere göre, yedi yılık süre kapsamında 8 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulduğu, Halfeti, Harran-Koruklu TAGEM, Suruç, Siverek-Karakeçi, Üniversite-Osmanbey kampusu olmak üzere 5 yere daha Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulacak.

SULAMA TESİSLERİ BAŞBAKAN TARAFINDAN HİZMETE ALINACAK

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan ve Harran Ovası'nı suya kavuşturacak, bölgeye bereket getirecek Harran Ovası Sulaması 6. Kısım ve Yukarı Harran Ovası Sulaması ile birlikte çeşitli illerdeki toplam 10 tesis, Şanlıurfa'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınacak. Başbakan'ın Pazar günü açılışını yapacağı 5 sulama, 3 baraj ve 2 içme suyu tesisi ile 93 bin 192 hektar arazi sulanacak, 36 milyon metreküp içme su temin edilecek ve 18 milyon kilowatt/saat hidroelektrik enerjisi üretilecek.

Başbakanın pazar günü Şanlıurfa'da toplu açılışını gerçekleştireceği ve toplam maliyeti 1 milyar 104 milyon TL olan tesisler şunlar: Harran Ovası Sulaması 6. Kısım, Yukarı Harran Ovası Sulaması, Balıkesir Havran Barajı, Şırnak Barajı, Isparta Şarkikaraağaç Köprüköy Barajı ve Sulaması, Kahramanmaraş İçme Suyu Arıtma Tesisi, Zonguldak İçme Suyu Derivasyon Tüneli ve Regülatörü, Sivas Ulaş Karacalar Barajı Sulaması, Yozgat Yerköy Yenimahalle Sulaması, Kayseri Zamantı Derivasyon Tüneli ve Regülatörü.