Rusya Savunma Bakanı: Füze kalkanında taleplerimiz dikkate alınmazsa, gerekli karşılığı veririz

Lizbon'da 20 Kasım'da yapılacak Rusya-NATO zirvesine Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in katılacağını açıklamasının ardından pazarlıklar başladı.

Lizbon'da 20 Kasım'da yapılacak Rusya-NATO zirvesine Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in katılacağını açıklamasının ardından pazarlıklar başladı. Soğuk Savaş'ın iki ayrı kutbunun ilk kez 'ortak güvenlik' hedeflerini masaya yatıracağı zirvede, Rusya'nın 'yeni füze kalkanı' programına katılması tartışılıyor.

Kalkanın bir parçası olan radar sistemlerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi gündemde sıcaklığını korurken, Rusya Savunma Bakanı Anotoli Serdyukov önemli açıklamalarda bulundu. Rus bakan, Moskova'nın uyarılarının dikkate alınmaması durumunda yeni füze kalkanını Rusya'ya karşı bir tutum olarak göreceklerini ve gerekli karşılığı vereceklerini söyledi.

Der Spiegel'e özel açıklamalarda bulunan Serdyukov, Medvedev'in NATO zirvesine katılmasının Gürcistan savaşı nedeni ile bozulan ilişkilerin yumuşamasına katkı sağlamasını umuyor. Rusya ve NATO'nun birer yakın ortak gibi çalışmasının mümkün olduğuna dikkat çeken bakan, "Korsanlarla mücadele, ortak eğitim ve teröre karşı savaşta işbirliği mümkün" dedi. Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların yaygınlaşmasına dikkat çeken bakan, Rusya-NATO sınırlarındaki tehditlere vurgu yaptı.

Füze kalkanına Rusya'nın dahil olması ile ilgili şartları açıklayan Serdyukov, öncelikle Avrupa'nın doğru tehdidi belirlemesi gerektiğini ifade etti. İkinci şart ise Rusya'nın eşit ortak olarak füze kalkanında yer alması. Rusya Devlet Başkanı da daha önce yaptığı değerlendirmede Moskova'ya verilecek role göre füze kalkanında yer alıp almayacaklarına karar vereceklerini söylemişti.

ABD'nin Rusya'nın katılımı ile ilgili herhangi bir uzlaşı sağlanamaması durumunda füze kalkanı ile ilgili uygulamayı başlatabileceğinin hatırlatılması üzerine Serdyukov, "Bizim yaklaşımlarımız dikkate alınmazsa biz bunu Rusya'ya karşı dostça olmayan bir yaklaşım olarak görürüz ve gerekli karşılığı veririz..." uyarısında bulundu.

TEHDİT YÜKSEK DEĞİL, RUS ORDUSUNUN SAYISINI AZALTIYORUZ

Rusya'nın NATO'ya üye olması gibi bir durumun yakın gelecekte mümkün olmadığına dikkat çeken Rus bakan, "Modern ordular yeni tehditler ve meydan okumalara karşı kendilerini uyarlaması gerekiyor. Rusya günümüzde tehditlerin çok minimal seviyede olduğunu görüyor. Bu yüzden Rusya Devlet Başkanı Medvedev 2016'ya kadar ordunun 1 milyona çekilmesi emrini verdi... Rusya'da komutan sayısını düşürüyoruz. Bir askere bir komutan düşüyor. Bu çok yüksek bir rakam. Avrupa'da bu oran yüzde 9-16 seviyesinde. Rusya'nın hedefi profeyonel orduya geçmek. Modernizasyon çalışmalarını tamamlamadan bunu tamamı ile başarmak mümkün değil" bilgisini verdi.

NATO-Rusya ilişkileri ittifakın yeni stratejik bakışına bağlı

Diğer taraftan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya'nın ittifakla olan ilişkilerinin yeni stratejik yaklaşımla doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Moskova'da basına açıklamada bulunan Lavrov, "Rusya için burada önemli olan NATO kendi pozisyonunu nasıl belirleyecek? Burada uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler kararları ve modern uluslararası ilişkilerde güç kullanımı hangi konseptte değerlendirileceği önemli..." dedi.

Euro-Atlantik bölgesinde tüm ülkelerin güvenlik garantisi altında olması gerektiğini savunan Rusya Dışişleri Bakanı, "Biz olaya daha basit bir çerçeveden bakıyoruz. Herhangi biri dışarıda tutulmadan tüm Euro-Atlantik bölgesinde meşru hukuki güvenliğin sağlanmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.