Merkez'in enflasyon tahmini değişmedi

Merkez Bankası yılın son enflasyon raporunu açıkladı, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7 buçuk olarak korudu. Banka gelecek 6 ay boyunca enflasyonda belirgin düşüş bekliyor.

Merkez Bankası yılın son enflasyon raporunu açıkladı, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7 buçuk olarak korudu. Banka gelecek 6 ay boyunca enflasyonda belirgin düşüş bekliyor. Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki seçimi ekonomi açısından risk olarak görmüyor ancak cari işlemler açığı için şimdiden önlem alınması gerektiği görüşünde.

MB, yıl sonu enflasyonunu hala yüzde 7.5 olarak tahmin ediyor. Yani banka 3 ay önceki tahminini değiştirmedi.

Üstelik enflasyonun geleceğine ilişkin olumlu sinyaller de verdi.
 
MB Başkanı Yılmaz, enflasyonun önümüzdeki iki çeyrek boyunca belirgin bir düşüş göstereceğini söyledi.

Yılmaz, "Enflasyonun 2011 yılının ikinci yarısından itibaren orta vadeli hedeflere uyumlu düzeylere geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Yılın son enflasyon raporundaki tahminler, ekonomide işlerin yoluna girdiği varsayımına dayanıyor.

Raporu açıklayan Yılmaz, vergiler konusunda Maliye'den "sürpriz" beklemediğinin sinyalini verdi.

Yılmaz, "Tahminlerimizi üretirken vergi ayarlamalarının enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünümü temel almış bulunmaktayız" diye konuştu.

Ancak banka hala sebze-meyve ve et fiyatlarındaki belirsizlikler ile sigaraya dönük vergi ayarlamalarını önemli belirsizlik kaynağı olarak görüyor.

Gelecek yılın gündemi olan seçimleri ise ekonomi açısından bir risk olarak görmüyor.

Seçimlerin herkes için test olacağını belirten Yılmaz, "Orta vadeli programa uyulacağını düşünüyoruz. Risk görmüyoruz. Çapamız Türkiye'nin kendisi, kendi aklı" dedi.

Ancak MB Başkanı Yılmaz, cari açık konusunda temkinli. Ekonominin ısındığını düşünmediklerini ifade eden Yılmaz, "Ama bazı tedbirlerin bugünden alınması gerek" şeklinde konuştu.

Yılmaz emekli olacak mı?

65 yaşına yani kamuda emeklilik sınırına yaklaşan Yılmaz'a, görev süresinin uzayıp uzamayacağı soruldu.

Bu konudaki ısrarlı sorular karşısında "bunlar magazin" diyerek yanıt vermek istemeyen Yılmaz'ın söylediği bir söz 19 Nisan'da görevden ayrılacağının sinyali olarak yorumlandı.

"19 Nisan sabahı ne yapacaksınız?" sorusuna Yılmaz, "Herhalde sabah 7'de kalkıp, hemen Blackberry'i açıp gece Amerika'da ne olmuş diye bakmayacağım" karşılığını verdi.