Ak Parti Yönetiminden Mgc'ye Ziyaret

AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santral konusundaki çekincelerin yersiz olduğunu belirterek, artık bu konudaki teknolojinin çok geliştiğini, santralin tüm yapım aşamasının Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu tarafından denetlendiğini söyledi

Ak Parti Yönetiminden Mgc'ye Ziyaret
AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer santral konusundaki çekincelerin yersiz olduğunu belirterek, artık bu konudaki teknolojinin çok geliştiğini, santralin tüm yapım aşamasının Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu tarafından denetlendiğini söyledi.
Salt, beraberinde Kadın Kolları Başkanı Fatma Tansel Gürel, Gençlik Kolları Başkanı Ramazan Işık, Tanıtım Medya Başkanı Nadire İlkin ve bazı partililerle birlikte, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni (MGC) ziyaret etti. MGC Başkanı Ahmet Ünal ile görüşen Salt, nükleer santralle ilgili çekincelere değindi. Bu konuda Çernobil kazasından dolayı dünyada zaten genel olarak bir çekince bulunduğunu kaydeden Salt, "Fakat nükleer santraller konusunda teknoloji artık çok gelişti. Nükleer santral yapımında sertifikasyon vardır. Bunu yaparken alacağınız bir cıvatanın bile Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu tarafından sertifiye edilmiş olması gerekir. Bu işler bu kadar hassastır. Bir nükleer santral, 5 liraya yapılır ama 95 liraya emniyet tedbiri alınır. Dikkat edilirse Çernobil'in dışında dünyada, Batı ülkelerdeki santrallerde şimdiye kadar önemli bir kaza olmamıştır. Çernobil, Rusların eski teknoloji ile yaptığı ve Atom Enerjisi Komisyonu'ndan bağımsız olarak yapılan bir santraldi. O zamanki sistemin getirdiği muğlaklıktan oluşan bir kazadır. Ama artık sistem değişmiştir. Artık Rusya'daki santral üreticileri de Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu'nun denetlemelerini kabul etmişlerdir, teknolojilerini yenilemişlerdir" dedi.
Akkuyu'ya kurulacak olan nükleer santralin atıklarının Türkiye'de kalmayacağını, bu atıkların tekrar Rusya'ya gönderileceğinin de altını çizen Salt, "Bu önemlidir. Ben bu santralin iyi olacağını düşünüyorum. Yeri konusunda da tartışmalar var. Avrupa'da bir çok nükleer santral, hemen şehrin dibindedir. Avrupa'da iç kısımlarda nükleer santraller vardır. Çünkü oradaki nehirlerin akarsu rejimleri 4 mevsim aynıdır. Türkiye'de ise, iç kısımlara nükleer santraller yapma imkanı kısıtlıdır. Çünkü nehirlerimizin akarsu rejimleri farklılıklar göstermektedir. O nedenle deniz kıyısına kurulmaktadır. Bu santrallerin can damarı soğutma suyudur. Bu soğutma suyunun bir şekilde temin edilmesi gerekir. Bu yüzden deniz kenarında kurulması gerekiyor. Akkuyu'ya kurulacak olan santral zaten hemen sahile yapılmayacak. Tepenin arkasına yapılacak ve soğutma suyu borularla alınacak. Soğutmada kullanılıp, geri denize gönderilecek" diye konuştu.
MERSİN'DE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR
Mersin'de çok güzel gelişmeler olduğunu ifade eden Salt, merkezi hükümetin kente yatırımlarını arttırdığını vurgulayarak şöyle devam etti; "Özellikle Ulaştırma Bakanlığı'nın konusuna giren alanlarda büyük yatırımlar var. Lojistik Köy projesi, çok önemli bir proje. Bölgesel hava limanı projesi var. İnşallah 2011 yılı ilk çeyreğinde temeli atılacak. Bunun yanında Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi'nin hayata geçirilmesi için önemli adımlar atıldı. Her türlü alt yapısını merkezi hükümet yapacak. Onun dışında çok büyük, şimdiye kadar Cumhuriyet hükümetlerinin hiç birinin cesaret edemediği Antalya-Mersin yolu var. Bu hükümet 485 kilometrelik yola başladı. Büyük kısmı tamamlandı. Dev bir proje. Arada 7 büyük tünel var. Bu tünel çalışmaları önümüzdeki hafta başlayacak. 2012 yılının sonu itibariyle bitirilmiş olacak. Böylece Antalya-Mersin bir birine çok daha yakın olacak. Antalya'ya gelen turistin Mersin'e de gelmesini sağlayacağız. Mersin, inanç turizmi konusunda geniş bir hinterlandı kapsıyor. AK Parti Hükümeti'nin yaptıkları, Cumhuriyet tarihinden bu yana ele alınmayan projeler. Yine D-400'e paralel bir yol yapılacak. Artık D-400, araç trafiğini karşılayamıyor. Yine merkezi hükümet tarafından Yeni Hal'den itibaren Tarsus'a kadar 19 kilometre uzunluğunda paralel bir yol yapılacak. Mersin şanslı bir döneme girdi. Başbakanımız, Mersin ile yakından ilgili. Mersin ile ilgili güzel şeyler oluyor."