Cumayanı köylüleri kızlarını artık evlendirmek yerine liseye gönderiyor

Küçük yaşta evlendirilmeleri ile meşhur olan Karabük merkeze bağlı Cumayanı köyünün kızları artık liseye gidebiliyor. Bu yıl köyden 11 kız öğrenci lis

Küçük yaşta evlendirilmeleri ile meşhur olan Karabük merkeze bağlı Cumayanı köyünün kızları artık liseye gidebiliyor. Bu yıl köyden 11 kız öğrenci liseye kayıt yaptırdı.

Köydeki ilköğretim okulunun müdür yardımcısı Gökhan Berat, kızları küçük yaşlarda evlendirmenin önüne geçmek için 4 yıl önce bayan futbol takımı kurduklarını hatırlattı. Berat, "Bayan futbol takımı, kurulduğu yıl il şampiyonu oldu. Bayan futbol takımı sayesinde kızlar gelinlik yerine okul sıralarını tercih etmeye yöneldiler. İlk yıllar zorla ailelerden izin alınırken artık kızlarını aileler futbol oynamaları için kendileri getirmeye başladılar." dedi. Artık vatandaşların kızlarını evlendirmek yerine liseye gönderdiğini hatırlatan Berat, geçen yıl mezun olan 12 kızdan 11'inin Karabük'te liseye yazdırdıklarını kaydetti.

Kız Meslek Lisesi Müdürü Ali Fuat Bağcı ise öğrencilerin okula çok adapte olduklarını ve çok istekli olduklarını söyledi. Okul Aile Birliği Başkanı Salim Misoğlu ailelerin evlerini tek tek dolaşarak bu kızların liseye gönderilmesi için ikna edildiğini ve okul olarak bir ilki yaşadıkları için çok mutlu olduklarını ifade etti.

Karabük Kız Meslek Lisesinin çeşitli bölümlerine kayıtları yapılan kız öğrenciler evlenmek istemediklerini, okumak istediklerini belirterek, "Bize bu imkanı sağlayanların yüzünü kara çıkartmayacağız. Okuyup vatana hayırlı birer evlat olacağız. Bizler köydeki diğer kız kardeşlerimize örnek olacağız. Onların da bizler gibi okumalarını istiyoruz. Küçük yaşta evlenmek istemiyoruz." dedi.

Okula giden kız öğrencilerin ailelerinin maddi imkanları olmadığından dolayı Karabük Valiliği çocuklara vakıftan öğrenci başına aylık 150 TL destek veriyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kız Meslek Lisesi idaresi öğrencilerin tüm kırtasiye ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca öğrencilere ücretsiz öğle yemeği ve servis imkanı da yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanıyor.