Migros dağıtım merkezlerinin sayısını 13'e çıkardı

Perakende sektörünün öncü gruplarından Migros Ticaret AŞ, operasyonel hizmetleri dâhilinde dağıtım merkezlerinin sayısını artırıyor. Haftada 8 mağaza

Perakende sektörünün öncü gruplarından Migros Ticaret AŞ, operasyonel hizmetleri dâhilinde dağıtım merkezlerinin sayısını artırıyor. Haftada 8 mağaza açıp 2010'da hizmet ağını genişleten grup Adana, Antalya, İstanbul Bayrampaşa, İstanbul Gebze, İstanbul Gebze Et, Ankara Gölbaşı, Ankara Saray, İzmir Kemalpaşa, İzmir Pınarbaşı, İzmir Ulucak, Erzurum ve Muğla'da yer alan dağıtım merkezlerine bir yenisini ekledi. Samsun ile dağıtım merkezlerinin sayısını 13'e çıkaran Migros'un buradan 111 mağazaya ürün sevk etmesi, Karadeniz ve İçanadolu'ya hizmet vermesi öngörülüyor.

Değişik formatları yönetme kabiliyeti ile mağazalaşma yolunda ilerlediklerini ve haftada ortalama 8 yeni mağaza açtıklarını belirten Migros Tedarik Zinciri ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İhsan Usel, bunun ardında ciddi bir stratejinin bulunduğunu ifade etti. Usel, "Biz herhangi bir ilde dağıtım merkezi kurduğumuzda, o il ve çevresindeki satış noktalarımıza daha az lojistik maliyetle ürün sevkıyatı yapıyoruz. Bu da büyük fotoğrafta operasyonel maliyetimizi düşürüyor, verimliliğimizi artırarak karlılığımızı olumlu etkiliyor." dedi.

Migros Grubu'nun adının Türk perakende sektöründe yenilikçilikle birlikte anıldığını vurgulayan İhsan Usel, dağıtım merkezi ağını genişletirken 'uzmanlaşmış dağıtım merkezi' kavramını da hayata geçirdiklerini kaydetti. Usel, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

"Dağıtım merkezlerimiz lokasyon, ihtiyaç, format ve ürün grubu bazında uzmanlaşarak faaliyet göstermektedir. Mevcut 13 dağıtım merkezimizin kendi içlerinde farklılıkları, odaklandıkları uzmanlık alanları var. Biri et dağıtım merkezi olarak hizmet verirken, diğeri gıda dışı ürün dağıtımı konusunda destek sağlayabilmektedir. Planlamalarımızı, Türkiye'de uzmanlaşmış dağıtım merkezi kavramının, öncü vizyonumuzla yerleşmesi üzerine yapıyoruz."

Dağıtım merkezlerinin grubun vizyoner ve yenilikçi bakış açısının çok iyi birer simgesi olduğunu dile getiren Usel, "Dağıtım yapılacak satış noktalarına mesafe azaldıkça, başta yakıt olmak üzere lojistik anlamda ciddi tasarruf yapma imkanımız doğuyor. Verimlilikte yakaladığımız artışı da her zamanki gibi, yeni mağazalar yoluyla büyüyerek, tüketicilerimizin faydasına ürün ve hizmet tasarımında kullanıyoruz. Daha az yol kat ederek enerji tasarrufu yoluyla çevreyi koruyoruz." ifadelerini kullandı. Bu stratejiyle çevresel korumaya da katkıda bulunduklarının altını çizen Migros Tedarik Zinciri ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, merkezlerle ürün bulunurluğunu artırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Samsun ve bölgesindeki tüm Migros Grubu formatlarına ürünlerin sevkıyatını yapacak olan Samsun Dağıtım Merkezi ile Migros'un Türkiye genelindeki dağıtım merkezlerinin sayısı 13'e yükseldi. 72 ilde 1864 satış noktası ile (22 Ekim 2010 itibariyle) hizmet veren son dağıtım merkezi, Samsun ili ve çevresinde tüketiciye hizmet veren 111 mağazaya doğrudan sevkıyat yapacak. 14 bin 576 metrekarelik alan üzerine kurulu olan ve toplam 7 ay gibi bir sürede inşa edilen dağıtım merkezi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi illerine hizmet verecek.

Ayda ortalama 300 bin koli gıda ve gıda dışı ürün çıkışı ve 500 ton meyve-sebze çıkışı beklenen Samsun Dağıtım Merkezi'nde ürünler kablosuz el terminalleri ile otomatik olarak toplanacak. Tüm dağıtım merkezlerinde olduğu gibi Samsun'da da mağaza siparişleri, dağıtım merkezi stok takibi gibi tüm süreçler bilgisayar destekli takip edilecek, merkezle entegre veri transferi gerçekleştirilerek yönetilecek. Samsun Dağıtım Merkezi'nde çoğu yerel olmak üzere 100'den fazla kişiye istihdam olanağı sunulacak ve Migros tedarikçilerinin Samsun ve çevresinde alacakları pozisyonlar sayesinde ayda ilave 400 TIR Samsun'a gelecek. Böylece dolaylı istihdam ile bölgesel fayda sağlanması da hedefleniyor.