İstatistikler Fenerbahçe'yi gösteriyor

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de Pazar günü yapacakları derbiyle birlikte, tarihlerinde 366. kez karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de Pazar günü yapacakları derbiyle birlikte, tarihlerinde 366. kez karşı karşıya gelecek. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 101 yıllık ezeli rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin  üstünlüğü göze çarpıyor.

Sarı-lacivertliler, geride kalan 365 maçtan 139'unu kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 116 kez galip geldi. Ezeli rakipler 110 maçta ise eşitliği bozamadı.

"Sarı Kanaryalar"ın attığı toplam 512 gole, "Cim Bom" 463 golle karşılık verdi.

Ligde 105. randevu

Fenerbahçe ile Galatasaray, 53. sezonunu geçiren lig tarihinde şimdiye dek 104 kez karşı karşıya geldi.

Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, ezeli rakibine galibiyet sayısında 43-29 üstünlük kurdu. Ligdeki 32 maç da berabere sonuçlandı.

Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 136 gole, sarı-kırmızılılar 102 golle karşılık verebildi.

İki takım arasında geçen sezon yapılan lig maçlarını Fenerbahçe, Kadıköy'de 3-1, Mecidiyeköy'de de 1-0'lık skorlarla kazandı.

Ezeli rakipler bu sezon öncesinde Almanya'da düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası maçında karşı karşıya geldi. Müsabaka sonunda Fenerbahçe 1-0 galip geldi.

Ekim ayı Galatasaray'a yaramıyor

Fenerbahçe ile Galatasaray Ekim ayında 29. kez karşılaşacak.

Ezeli rakipler, 101 yıllık tarihlerinde geride kalan 365 maçtan 28'ini Ekim ayında oynadı. Fenerbahçe, ekim ayındaki randevularda ezeli rakibine galibiyet sayısında üstünlük kurdu.

Ekim'de Fenerbahçe 12, Galatasaray dört kez galip gelirken, 12 maç da berabere sonuçlandı. Fenerbahçe 41, Galatasaray ise 31 gol attı.

İki takım, ekim ayında son maçlarını geçen sezon yine Kadıköy'de yaptı. 25 Ekim 2009 tarihindeki lig maçını Fenerbahçe 3-1 kazandı.

Kartlar havada uçuşuyor

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbilerde gösterilen sarı ve kırmızı kartların çokluğu dikkati çekiyor.

Ezeli rakiplerin 20'si lig, altısı Türkiye Kupası, biri de Spor Toto Dostluk Kupası olmak üzere son 27 randevusunda hakemler toplam 23 kırmızı, 154 de sarı kart kullandı.

Ezeli rakipler arasında yapılan son dokuz maçta ise hakemler toplam 12 kırmızı, 56 da sarı kart çıkardı.

Kadıköy'de 47. randevu

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in dokuzuncu haftasında yapacakları maçla birlikte Kadıköy'de 47. kez karşı karşıya gelecek.

Fenerbahçe Stadı'nın yeniden hizmete girdiği 1982 yılından itibaren taraflar Kadıköy'de 27'si lig, dokuzu TSYD Kupası, yedisi Türkiye Kupası, ikisi Donanma Kupası, biri de Mehmetçik Vakfı yararına özel olmak üzere 46 maç yaptı.

Geride kalan maçlarda sarı-lacivertliler 25, sarı-kırmızılılar ise dokuz galibiyet alırken, 12 maçta eşitlik bozulmadı.

Kadıköy'de Fenerbahçe'nin attığı toplam 99 gole, Galatasaray 60 golle karşılık verdi. Fenerbahçe'nin Kadıköy'de atacağı ilk gol, ezeli rakibine karşı Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki 100. golü olarak kayıtlara geçecek.

Lig maçları

İki takım arasında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yapılan toplam 26 lig maçından 19'unu Fenerbahçe, beşini Galatasaray kazanırken, iki maç da berabere sonuçlandı.

Kadıköy'deki lig maçlarında Fenerbahçe 62, Galatasaray ise 28 gol attı.

Fenerbahçe, Galatasaray ile Kadıköy'de yaptığı maçların sadece birinde gol atamadı. Sarı-lacivertliler, ezeli rakiplerine geride kalan 46 maçın 45'inde Kadıköy'de en az bir gol atarken, üç kez beşer bir kez de altı gol kaydetti.

Galatasaray ise Fenerbahçe ile rakip sahada yaptığı 46 maçın 35'inde gol attı, 11'inde suskun kaldı. Sarı-kırmızılı ekip, deplasmanda üç kez dörder gol atma başarısını gösterdi.

Ezeli rakiplerin arasında Kadıköy'de yapılan maçların sadece biri golsüz bitti. İki takım arasında Kadıköy'de geride kalan 46 maçtan 45'inde 0-0'lık sonuca rastlanmadı, sadece 3 Şubat 2008'deki Türkiye Kupası maçı golsüz sonuçlandı.

Gözler kalecilerde

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yapılacak derbi maçta gözler iki takımın kalecilerinde olacak.
        
Fenerbahçe'nin milli kalecisi Volkan Demirel ile Ufuk Ceylan'ın kırmızı kart cezası nedeniyle Galatasaray'ın kalesine geçecek olan Aykut Erçetin, performanslarıyla derbinin sonucuna doğrudan etki edebilecek.
        
Sarı-lacivertli kulüpte dokuzuncu sezonunu geçiren 29 yaşındaki Volkan Demirel, bu sezon ligde geride kalan sekiz haftanın altısında Fenerbahçe'nin kalesini korudu.

Volkan, Medical Park Antalyaspor maçının ikinci yarısında sakatlığı nedeniyle yerini Fehmi Mert Günok'a bıraktı.
        
Fenerbahçe'nin sezon başından bu yana yediği 11 golden altısında kalede olan milli kaleci, iki maçı gol yemeden tamamladı. Volkan dokuz kez Galatasaray'a karşı forma giydi, bu maçların dördünde gol yemedi.
        
Fenerbahçe'de, Volkan Demirel'in oynamadığı maçlarda görev yapan genç Fehmi Mert Günok ise beş gol yedi.

Ufuk Ceylan'ın kırmızı kart cezası nedeniyle derbide Galatasaray'ın kalesini koruyacak olan Aykut Erçetin, kariyerinde Fenerbahçe'ye karşı dördüncü kez mücadele edecek. Galatasaray bu maçların ikisini kazandı, birini kaybetti.
        
Sarı-kırmızılı kulüpte dokuzuncu sezonunu geçiren 28 yaşındaki Aykut, Galatasaray'ın ligin ilk haftasında 2-1 yenildiği Sivasspor deplasmanında oynadı, bu maçın ardından formayı Ufuk Ceylan'a kaptırdı.
        
Ufuk'un Ankaragücü maçında kırmızı kart görmesiyle 64. dakikada oyuna girdi ve bir gol yedi.
        
Alex faktörü
       
Sakatlığı nedeniyle son Konyaspor maçında oynayamayan Fenerbahçe'nin Brezilyalı yıldızı Alex, derbide oynaması durumunda takımının en önemli gol ümitlerinden birisi olacak.
        
Deneyimli futbolcu, Galatasaray'a karşı kariyerindeki beş golünü de,  maçın yapılacağı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda attı.
        
Fenerbahçe'de yedinci sezonunu geçiren ve sarı-lacivertli kulübün tarihine altın harflerle geçen 33 yaşındaki futbolcu, Türkiye kariyerinde Galatasaray ve Beşiktaş'a karşı toplam 32 derbide forma giyerken, 14 kez gol sevinci yaşadı.

İlk heyecan
        
Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yapılacak derbi maçta iki takımda da bazı oyuncular, formalarını giydikleri takımlarda ilk kez derbinin heyecanını yaşayacak.

Fenerbahçe'de yeni transferlerden Mamadou Niang, Issiar Dia, Joseph Yobo, Serkan Kırıntılı ile genç oyuncular Fehmi Mert Günok, Mahmut Ertuğrul Taşkıran, Okan Alkan, Hasan Erbey ve Recep Berk Elitez, sarı-lacivertli formayla daha önce Galatasaray'a karşı maç oynamadı.

Galatasaray'da ise yeni transferlerden Zvjezdan Misimovic, Juan Pablo Pino, Emiliano Insua ve Çağlar Birinci ile genç kaleci Emirhan Ergün, daha önce sarı-kırmızılı formayla Fenerbahçe'ye karşı sahaya çıkmadı.

İki takımın bu sezon öncesinde kadrosuna kattığı diğer transferleri ise sezon başında Almanya'da yapılan Spor Toto Dostluk Kupası'nda derbinin heyecanına ortak oldu.

Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman ile Galatasaray'ın yeni teknik direktörü Gheorghe Hagi, ezeli rekabette ilk kez teknik adam olarak birbirlerine rakip olacak.

Derbi maçın hakemi Bülent Yıldırım da kariyerinde ilk kez bir Fenerbahçe-Galatasaray maçında düdük çalacak.