AB projeleri Avrupalı ortaklarla yürütülecek

Bursa Valiliği, kentin AB projeleri ve fonlarından daha çok yararlanması için 'AB Fırsatları ve Ortak Bulma Bilgilendirme Toplantısı' ile dernek ve gi

Bursa Valiliği, kentin AB projeleri ve fonlarından daha çok yararlanması için 'AB Fırsatları ve Ortak Bulma Bilgilendirme Toplantısı' ile dernek ve girişimcilere öncülük ediyor.

Bursa Valiliği tarafından Çarşamba Valilik binası toplantı salonunda düzenlenen 'AB Fırsatları ve Ortak Bulma Bilgilendirme Toplantısı'na girişimciler büyük ilgi gösterdi. Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta'nın başkanlığında düzenlenen toplantıda Moderatör ve İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü H. Vedat Atacan ile 'Bursa'daki STK'ların proje yazmada karşılaştıkları sorunlar' konusunda görevli İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, 'STK'lar için AB Fırsatları ve Ortak Bulma Yolları' konusunda ise Kurumsal Proje Danışmanı Arzu Kırayoğlu ile Ayşenur Gülen katıldı.

Ayrıca İspanya'daki AB proje çalışmalarına genel bakış ve İspanya'dan ortak bulma çalışmaları açısından Nureler Genel Müdürü ile İtalya'da ki AB proje çalışmalarına genel bakış ve ortak bulma çalışmaları kapsamında Luciano Donato Marine İtalya'dan Sistemo Turismo Genel Müdürü Angelo D'andrea Vito katıldı.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, 2010 Haziran ayında 'Avrupa Birliği Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi'ni hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu merkezi faaliyete geçirmemizin nedeni, Bursa'nın AB hibe ve fonlarından azami bir şekilde yararlanması yönünde bir kapı aralamak ve AB projeleri üreterek Bursa'yı hak ettiği yere getirmek. Tabi bu süreçde da vatandaşların bu konuda eğitilmesi gerekiyor." dedi.

AB projesi üretimi kapsamında AB ülkelerinden ortak bulmak gerektiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Usta, "AB size fonları verirken mutlaka AB ülkelerinden bazı ortaklarla çalışılmasını şart koşuyor. Bu günkü toplantı ile de AB fonları için proje üretirken ne şekilde ortaklar bulacakları ve şartlar nelerdir gibi Türkiye ve Bursa'ın ortak bulmada yaşadğı sıkmıntıları ele alacağız." şeklinde konuştu. Bu kapsamda eğim çalışmalarını artırarak Bursa'da AB projelerinden daha fazla yararlanma yolunu arayacaklarını aktaran Usta, dernekler ve girişimcilerden büyük ilgi olduğunun altını çizdi.

"TÜRKİYE, AB HİBE VE FONLAR AÇISINDAN 23. SIRADA"

Türkiye'nin kullandığı AB hibe ve fonlar konusunda Avrupa'da 23. sırada olduğunu bildiren Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, "Merkez İhale Birimi'nin rakamlarına göre, Türkiye'de 81 il var, bu 81 ilin içinde bazı hibe ve fonlar bölgesel bazda duyuruya çıktığı için sadece o bölge başvuruyor. Türkiye, kullandığı hibe ve fonlar açısından 23. sırada. Eğer öncelikle olarak bölgesel alanda bu fonları kullanan illeri çıkarırsak geriye kalan 40 il içinde Bursa şuanda ürettiği proje açısından 4, kullandığı hibe miktarı açısından da 3. sırada. Yani Ankara ve İstanbul'dan sonra kullanılan hibe olarak Bursa 3. sırada, Ama bundan soraki amaç kullanılan hibe miktarını daha yukarılara çekmek." şeklinde konuştu.

Bursa'nın şuana kadar 4 milyon euro civarında hibe kullandığına dikkat çeken Ahmet Hamdi Usta, "İstanbul 10 miyon euro'yu geçmiş durumda, Ankara 8-9 milyon euro civarında, ama biz 4 milyon euro rakamla 3. sıradayız. Bizde bunu 5 ila 10 milyon euro civarına çekmek istiyoruz." dedi.

"BİR PROJE BANKANIZ OLMALI"

AB'nin hangi alanlarda ve nerelerde hibe vereceğini önceden ilan ettiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Usta, "Sizin değil onların öncelikleri ön plana çıkıyor. Başarının ölçüsüde burada onların, ilana çıkan kriterlere göre sizin proje üretmeniz çok önemli. Bunun içinde önceden bu projlere hazırlıklı olmak ve hazır bir proje bankanız olmalı ki daha başarılı projeler alabilesiniz." şeklinde sözlerini tamamladı.

"3 BİN 380 DERNEĞİN BULUNDUĞU BURSA'DA SADECE 39 AB PROJESİ ÜRETİLDİ"

İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen ise Türkiye'nin AB projeleri konusunda çok gerilerde olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle 2005 yılından bu yana yaptığımız tüm eğitimlerde şu problemlerin ortaya çıktığını gördük. Birincisi derneklerimiz birbirini tanımıyor, bu nedenle de ortak proje üretmekte zorlanıyor. İkincisi ise birbirlerini rakip görüyorlar. Aslında bunlar rakip değil, proje ortağı. Bu aradaki bilgi ve iletişim eksikliğini ortadan kaldırmak için bu tür eğitimlere daha çok öncelik vereceğiz." dedi.

Bu nedenle AB fonlarından iyi derecede yararlanılamadığından yakınan Osman Dikmen, sözlerini; "Birincisi AB projesi bilmedikleri için hazırlamaktan çekiniyorlar. Çünkü insanlar bilmedikleri şeyden korkarlar. İkincisi başarısızlık korkusu var. Üçüncüsü ise bilgi eksikliği korkusu var. Bizde bu eksiklikleri ortadan kaldırdığımızda başarılı projelerin ortaya çıktığını göreceğiz." şeklinde sürdürdü.

Bursa'da bu zamana kadar dernekler vasıtasıyla hazırlanan proje sayısının yaklaşık 39 civarında olduğunun altını çizen Osman Dikmen, konuşmasını; "Bu projelerin hemen hemen tamamı kaynaklarını kullandı ve tamamlandı. Ama il bazında 3 bin 380 derneği düşündüğümüzde il bazında çıkan proje yüzde 1. Bunun en azından yüzde 10 olması lazım ki başarıyı belli bir oranda yakalayalım." şeklinde tamamladı.