100 bin yaşlı Avrupalı, kışı Antalya'da tatil yaparak geçirecek (Özel)

Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaşayan yaşlılar, kışı Antalya'da geçirmeye başladı. Kıtada havaların soğumaya başlamasıyla birlikte Antalya'da 50 ya

Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaşayan yaşlılar, kışı Antalya'da geçirmeye başladı. Kıtada havaların soğumaya başlamasıyla birlikte Antalya'da 50 yaş üstü turist rezervasyonlarında artış yaşanmaya başladı. Turizmciler kasım, aralık ve ocak aylarında Antalya bölgesinde 100 bin Avrupalı yaşlı turisti misafir etmeye hazırlanıyor.

Turizm sezonunun bitimine sayılı günler kala Manavgat'ta bağlı turizm bölgesi Side'de kış rezervasyonları artmaya başladı. Bastıyalı Turizm Seyahat Acentesi Side Sorumlusu Mehmet Reşat Akıl, kış dönemi rezervasyonlarına başladıklarını belirtti. Kış dönemi rezervasyonlarına Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiyalı yaşlı turistlerden yoğun talep olduğunu belirten Akıl, rezervasyonların yüzde 90'nın 3 aylık olduğunu söyledi. İskandinav ülkelerinden gelen turistlerin 5 yıldızlı yerine apart (mustakil) otellerde tatil yapmayı tercih ettiklerini kaydetti.

Mehmet Reşat Akıl, bölgelerinde geçen sene 170 bin İskandinav turisti ağırladıklarını, rakamın bu yıl sonuna kadar 250 bini bulmasını beklediklerini kaydetti. Akıl, "İskandinav ülkelerinde havalar soğumaya başlayınca yaşlı turistler kış rezervasyonlarını yaptırmaya başladı. Norveç, İsveç ve Danimarka'da yaşlılar kışın soğuktan dışarı çıkamazken ülkemizde üşümeden gezebiliyor. Bu, 50 yaş üstü İskandinavlar için büyük fırsat. Zaten İskandinav turistler bölgemize alıştı. Herşey dahil sistemiyle tatil yapmadığı için para da bırakıyorlar. Yaşlı turist sayısı artarsa esnafımızın yüzü de güler." dedi.

Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, başta Almanya olmak üzere Orta Avrupa ülkelerinde kış turizmi tanıtım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Turizmin 12 ay yapılabilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi için kış turizmin önemli olduğunu belirten Barut, Side'deki otel ve hizmet kalitesinin yılın 12 ayı tatil yapmaya elverişli olduğunu ifade etti. Rezervasyonların iyi gitmesinden ötürü sezon sonun 20 Kasım'a kadar çektiklerini belirten Barut, yaşlı turistlerin bölgelerine kasım sonunda gelmeye başladığını, aralık, ocak, şubat ve mart aylarını Side'de geçirdiklerini dile getirdi.

Barut, "Kış turizmi çalışmalarına Almanya'dan başladık. Avrupa ülkelerinde talepler çok iyi gidiyor. Hedefimiz bölgemizde 100 bin 50 yaş üstü turiste tatil yaptırabilmek. Yaşlı turistleri kışın Side'de Apollon Tapınağı önünde güneşlenmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) Başkan Yardımcısı Ali Keleş de bölgelerini Avrupalı turistlerin doğa yürüyüşü, bisiklet ve İskandinav yürüyüş sporları yapılabilecek şekilde düzenlediklerini ifade etti. Kışın Avrupa ülkelerinde soğuk hava hakim olurken Antalya'da güneşli gün sayısının fazlalığına işaret eden Keleş, 50 yaş üstü turistleri güneşlenmeleri ve doğayla baş başa kalmaları için bölgelerinde tatil yapmaya davet etti.

Norveçli emekli doktor Ghita Molden ise her yıl kış ayında 3 ay Side'de tatil yaptığını söyledi. Molden, geçen yıl 3 ay içinde 4 bin 200 Euro para harcadığı bilgisini verdi.