Siirt Valisi Çolak: SODES projelerinin ile ve bölgeye çok büyük faydası oldu

Siirt Valisi Musa Çolak, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinin ile ve bölgeye çok büyük faydası olduğunu söyledi. Vali Çolak, amacın Siirt'te eğ

Siirt Valisi Musa Çolak, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinin ile ve bölgeye çok büyük faydası olduğunu söyledi. Vali Çolak, amacın Siirt'te eğitim kalitesini en üst seviyeye çıkarmak olduğunu belirtti.

SODES kapsamında 2010 yılında Siirt'te uygulanmak üzere kabul edilen 47 proje, Vali Musa Çolak başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.

Valilik toplantı salonunda proje yürütücüleriyle yapılan değerlendirme toplantısında, bu yıl uygulanacak usul ve esaslar üzerinde duruldu. Kabul edilen projelerin ayrıntılarını sinevizyon eşliğinde sunan Valilik Proje Koordinasyon Merkezi elemanları, 2009 yılında Siirt'te uygulanan SODES projelerinin başarılı sonuçlar verdiğine dikkat çekti.

Proje çıktılarına bakıldığında başarının çok net görüldüğünü kaydeden Vali Çolak, "İlimizde uygulanan SODES projeleri, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan büyük bir katkı yaptığını büyük bir memnuniyet ile görmüş bulunuyoruz. SODES projeleri, özellikle ilimizin eğitimine adeta doping etkisi yapmıştır. Örneğin bu yıl ilk kez yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ilimiz büyük bir başarı yakalayarak, TS puan türünde Türkiye ikincisi olmuştur. Bu başarıda uygulanan SODES projelerinin büyük katkısı olmuştur. Proje yürütücüleri ve taraflarıyla bugün yaptığımız toplantıda bu başarıyı kalıcı hale getirmek için nelerin yapılması gerektiği üzerinde durduk. Amacımız Siirt'te eğitim kalitesini en üst seviyeye çıkarmaktır." dedi.

2010 yılında Valilik Proje Koordinasyon Merkezi'ne 550 adet proje sunulduğunu belirten Vali Musa Çolak, bu projelerden 111 adedi ön elemeden geçerek, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulduğunu kaydetti. Projelerin, bu yıl ilk defa bağımsız kurullar tarafından değerlendirildiğini vurgulayan Vali Çolak, "Bu yıl ilk defa SODES projeleri bağımsız kurullar tarafından değerlendirildi. Daha önce DPT'nin uzmanları tarafından değerlendiriliyordu. Sunduğumuz 111 adet projeden yapılan değerlendirmeler sonucunda 47 adet projemiz desteklenmeye değer bulundu. Bu projelerimizin toplam tutarı 5.113.000,00 TL'dir." şeklinde konuştu.

İki yıldan beri GAP illeri için uygulanan ve önemli başarılar elde edilen SODES programına bu yıl DAP illerinin de dahil edildiğini kaydeden Vali Musa Çolak, sözlerine şöyle devam etti: "İki yıldır 9 ilde uygulanan SODES programı bundan böyle 26 ilde uygulanacaktır. Dolayısıyla 2010 yılı için daha önce 9 il için belirlenen ödenek de 26 il arasında bölünmüş oldu. Buna göre, 2009 yılında SODES programının üst sınırı olan 30.000.000,00 TL'den yüzde 36 oranında yararlanmıştık. Bu yıl da üst sınır olarak belirlenen 15.000.000,00 TL'nin yüzde 34'ünü almaya hak kazandık. Bu açıdan değerlendirdiğimizde ilimiz bu yıl da SODES programından önemli derecede faydalanmıştır."

Toplantının son bölümünde ise proje yürütücülerin uygulamada karşılaştıkları sorunlar ele alındı. Toplantıya; Vali Yardımcısı Yunus Sezer, ilçe kaymakamları, proje yürütücüleri ve dershane yöneticileri katıldı.