Çorum Hitit Üniversitesi'nden 'Dünya Gıda Günü'nde Gıda Egemenliği' Konferansı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Conilerin ilaç şirketlerine para kazandırmak için kendi gıdamızı kendi elimizle öldürdük" dedi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle Çorum Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Gıda Mühendisliği tarafından "Dünya Gıda Günü'nde Gıda Egemenliği" konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Kenan Demirkol'un konuşmacı olarak katıldığı konferansı Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Satılmış Basan, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, öğrenciler ve davetliler izledi. Ekonomisinin üçte birini ilaç sanayisi oluşturan ABD'nin
dünyanın gıdası ile ilgili çok ciddi oyunlar oynadığını belirten Prof. Dr. Kenan Demirkol, Türkiye'nin hatalı beslenmeden dolayı ABD ilaç sanayine yıllık 15 milyar dolar para ödediğini söyledi.
İlaç sanayisinin para kazanmasının insanların hasta olmasına bağlı olduğunu belirten Demirkol, "İnsanlar hasta olmalı ki Amerika'nın üçüncü büyük sanayisi olan ilaç sanayisi para kazanabilsin. İnsanların sağlığı nasıl bozulur? Tabii ki hamburger zincirleri kurularak, fast food yaygınlaştırılarak'' diye konuştu.
Bugün gıda gününün kutlanmadığını, anıldığını dile getiren Demirkol, "Çünkü gıdayı öldürdük. 1700'lü yıllardan bu yana şeker tüketimi her yıl daha da artıyor. Avrupa'da 1700'lü yıllarda kişi başına şeker tüketimi yıllık 5 gramken bu oran şimdi 70 kilograma ulaştı. Şeker tüketiminin artış grafiğiyle özellikle kronik hastalıkların artış grafiğini karşılaştırdığımızda şekerin tehlikesi gün yüzüne çıkıyor. Evet şeker doğaldır, pancardan ve şeker kamışından elde edilir. Ancak her doğal şey sağlıklı değildir.
1980 yılına kadar uygulanan liberal politika çökünce, şimdi tamamen sermayenin önünü açmayı hedefleyen neoliberal politika uygulanıyor. Her liberal politika batışını yanında taşır, üç yıl evvel de bu politika çökmeye başladı. Devlet, vatandaşın sadece ödediği vergi ve yaptığı harcama ile ilgileniyor" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Demirkol, dünyada tatlandırılmış şekere en yüksek kotayı koyan ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı.
(MMY-BÖ-EA-Y)