BBP Genel Başkanı Topçu: İlk kez kurban kesememe riski ile karşı karşıyız

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi. Türkiye'nin uygulanan yanlış politikal

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi. Türkiye'nin uygulanan yanlış politikalar yüzünden bu noktada dışarıya bağımlı hale geldiğine dikkat çeken Toptu, "Bir ülke yiyecek ve içecekte dışarıya bağımlı bir noktaya gelmişse çok vahim bir durum var demektir. İslam'ın önemli vecibelerinden biri olan kurban kesememe riski ile karşı karşıya bulunuyoruz." dedi.

Topçu ve beraberindeki heyet, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin'i ziyaret etti. Topçu, kırmızı et fiyatlarındaki artış ile kurbanlık sıkıntısının had safhada olduğunu söyledi. Topçu, Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta artık kendi kendine yetmez duruma geldiğine işaret etti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun kurban kesimine ilişkin "İş bu noktaya geldiyse bir kolaylık yaparız" yönündeki sözlerine atıf yapan Topçu, "Genetiği değiştirilen tohumlarla üretim yapılıyor. Buna izin vermemek lazım. Bu çok vahim bir durumdur. Çay, fındık ve şekerde gelinen nokta hak ile yeksan olmuş demektir. Bir ülke yiyecek ve içecekte dışarıya bağımlı bir noktaya gelmişse çok vahim bir durum var demektir. İslam'ın önemli vecibelerinden biri olan kurban kesememe riski ile karşı karşıya bulunuyoruz." diye konuştu.

Ülkede üç terörün bulunduğuna işaret eden Topçu, bunları bölücü terör, ekonomik terör ve ahlaki terör olarak sıraladı. Türkiye'de hayvancığın hem sağlıklı beslenme, hem de istihdam için önemli olduğunun altını çizen Topçu, devletin mutlaka bu alanlarda ciddi yatırımlar yapması gerektiğini ifade etti. Topçu şu öneride bulundu: "Devlet, yap işlet modeli ile bu işi tersinden çözmeli, yani devlet önce üretimi yapmalı belli bir noktaya getirdikten sonra özel sektöre, vatandaşa devretmeli."

YETKİN: TARIM VE HAYVANCILIKTA ALIŞIK OLUNMAYAN BİR DURUM VAR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise Türkiye'de, tarım ve hayvancılıkta bugüne kadar hiç alışık olunmayan bir pahalılığın olduğunu hatırlattı. Yetkin, domatesin kilosunun 8 liraya çıktığını, oysa Türkiye'de bunların üretimi için çok uygun bir iklim olduğuna dikkat çekti. Yetkin, kırmızı et fiyatlarındaki artışın yanı sıra kurbanlıklar konusunda ise şunları söyledi:

"Türkiye, son yıllarda yaşanan havyan kıtlığı yüzünden ithalata yönelmek durumunda kaldı. Geçen sene 600 bin büyük 2 milylon 100 bin ise küçük baş hayvan kesildi. Sadece Trakya'da 80 bin büyük 40 bin küçük baş hayvan kesildi. Bu sene ise bu bölge için 350 bin küçük baş hayvan ithal getirilecek. Bu şekilde et fiyatlarının düşmesi imkansız. Halen ülke genelinde şap hastalığı nedeniyle 40'a yakın hayvan pazarı kapalı durumda. Şap hastalığı nedeniyle hayvanlar karantina altında ve başka bölgelere hareket edilmesine izin verilmiyor. İyi niyetle bazı çabalar var ama bunlar uzun sürede fiyatların düşmesini sağlayamaz. Çünkü Türkiye'de hayvan sayısında ciddi azalma var. Damızlık ve besi hayvancılığı yapılamıyor. Bunun sayısını artırmamız lazım. Daha şimdiden kurbanlıkların fiyatı yüzde 40 civarında artmış durumda. Dini konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir açıklama yapması gerekir."

Yetkin, bazı besicilerin kurbanlıkların kilosunu artırmak için kaçak hormon ilaçları kulladığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, bu duruma şaşırmadığını ifade etti.

Bu arada Yetkin, kurban kesme yerine bazı hayır kurumlarına bağışlanması yönündeki açıklamaları nedeniyle tepki gördüğünü, hatta tehditler bile aldığını ifade etti.