Başkan Torun: Ordu'da ruhsuz ve şekilsiz binalar yapılıyor

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, geçmiş ile kıyaslandığında artan sermaye ve iş gücüne karşın ruhsuz ve şekilsiz yapıların inşa edildiğini söyledi.<

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, geçmiş ile kıyaslandığında artan sermaye ve iş gücüne karşın ruhsuz ve şekilsiz yapıların inşa edildiğini söyledi.

1.Ordu Edebiyat Festivali kapsamında "Bir Kenti Kültürle, Edebiyatla Anlama Çabası Olarak Kent ve İnsan" konulu panel düzenlendi. Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Salonu'ndaki Şinasi Tepe'nin başkanlığındaki panele; İstanbul'da Avrupa'nın en büyük taşıma projesi olan Marmaray çalışmalarını yürüten ekipte bulunan mimar Korhan Gümüş, Finlandiyalı olan ancak Nazım Hikmet vesilesi ile Türkiye'de yaşamayı seçen Ritta Cankoçak, Yunanistanlı Kostas Katsoularis ve Belediye Başkanı Seyit Torun katıldı.

Yunanistanlı Kostas Katsoularis, romanın büyük şehirlerde doğduğunu, büyük romanlar için büyük kentlere ihtiyaç olduğunu belirterek, Hugo'nun Paris'in, Dostoyevski'nin Moskova'nın yazarı olduğunu söyledi. Küçük şehirlerde yazılan metinlerin daha kısa ve duygulu olduğunu belirten Katsoularis, Ordu'nun küçük ve sıcak bir şehir olduğunu ifade etti.

Kendisini sosyalist olarak niteleyen Ritta Cankoçak ise şehirleri insanların vicdanı olarak gördüğünü, bunun için de şehirlerin temiz olması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Cankoçak, insanlar arasında din, dil, ırk ayrımı yapmadığı şehirler arasında da ayrım yapmadığını onların vicdan gibi temiz olması gerekirken kirli birer kent olduğunu dile getirdi.

Marmaray çalışmalarını yürüten ekipte bulunan mimar Korhan Gümüş ise artık hiçbir yapı projesinin kültür ile edebiyat ile ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, "Burada yapılan çok önemli. Ordu'yu bugünü kadar yapmadığımız, ötelediğimiz, edebiyat ile sanat ile anlamaya çalışmaya çalışmak çok önemli. Bir yapı projesini sadece yapı projesi olarak yaparsanız o sadece yapı projesi olur ama ona edebiyat ile de kültür ile de bakarsınız o başka bir şey olur. Artık bu yapılıyor, bunun daha çok yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Belediye Başkanı Torun ise "Hep şunu söylüyoruz; eskiye göre bugün sermaye gücü arttı. Yine eskiye göre bugün gelişen makineleşme ile iş gücü de arttı. Ama biz gene de eskiye göre, geçmişte yapılanlar ile kıyaslandığında ruhsuz, şekilsiz ve estetikten uzak yapılar yapıyoruz. Bu durum pek çok yerde böyle olduğu gibi Ordu'da da maalesef böyle." şeklinde konuştu.