Diş Çürüğü Ve Göz Tembelli'ne Dikkat

Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği'ne bağlı 118R Lions Yönetim Çevresi Federasyonu Konak Belediyesi'nin katkılarıyla "Görme Tembelliği ve Tedavisi" ile "Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı ve Çürüklerden Korunma" konularını içeren panel düzenlendi

Diş Çürüğü Ve Göz Tembelli'ne Dikkat
Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği'ne bağlı 118R Lions Yönetim Çevresi Federasyonu Konak Belediyesi'nin katkılarıyla "Görme Tembelliği ve Tedavisi" ile "Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı ve Çürüklerden Korunma" konularını içeren panel düzenlendi. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde gerçekleştirilen panelde İzmir Şifa Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Gönen Başer, "Görme Tembelliği ve Tedavisi" üzerine, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz ise "Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı ve Çürüklerden Korunma" konularında bilgiler verdi. Eşrefpaşa Semt Merkezi, Saadet Mirci ve Agora Semt Merkezlerinden gelen 300'e yakın kadın ve çocuk paneli ilgiyle izledi.
DÖRT YAŞINA KADAR GÖZ MUAYENESİ ŞART
Opr. Dr. Gönen Başer, Göz Tembelliği'ni; gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını tutan belirgin bir hastalık olmamasına karşın, kişinin görme özelliğini herhangi bir şekilde artıramaması olarak tanımladı. Gözün, oluşum mekanizmasının, kullanılmayan sinirin atıl duruma geçmesi durumu olduğunu kaydeden Opr. Dr. Başer şunları söyledi: "Gözün öndeki kırıcı ortamlarından görüntü bir şekilde sinir tabakasına ulaşmaz ya da bulanık ulaştığında göz tembelliği oluşur. Göz tembelliğine sebep olan durumların bir an önce ortadan kaldırılması ve görme sinirinin uyarılmaya başlanması gerekir. Çocukların dört yaşına kadar mutlaka bir göz doktoruna götürülmesi gerekir. Çünkü bu hastalığın tedavisi 7 yaşına kadar yapılabiliyor. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o denli başarılı olur. En başarılı sonuçlar 6 yaşına kadar alınıyor. Bu konu toplumda zaten çok az biliniyor. Çocuğunuzda şaşılık, bulanık görme, göz kayması varsa mutlaka göz doktoruna başvurun. Göz tembelliği çoğu zaman anne babanın, hatta çocuğun bile fark etmesi zordur. Fark edildiğinde ise genellikle tedavi için geç kalınmış oluyor. Göz tembelliği zamanında tanı konulduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biridir."
BİBERON ÇÜRÜKLERİNE DİKKAT
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz ise diş çürüğünün ülkemizde çok yaygın bir sorun olduğunu belirterek, çocuklara küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığının edindirilmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr Alpöz, çocukların ilk dişleri çıkmasıyla birlikte, her beslenin ardından gazlı bezle dişlerin temizlenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle 2-5 yaş arası çocuklarda biberon çürüklerine sıkça rastlandığına dikkat çeken Alpöz, çocuklara uyumadan önce veya ağladığında verilen ballı sütün, reçelli emziğin, şekerli suyun, yapışkan gıdaların ve cipslerin biberon çürüğü denen çürüklere yol açtığını belirttti,Alpöz; "Bu tür gıdalar verilse bile ardından bol su verilmeli ya da diş temizliği yapılmalı. Çürükler erken teşhis edildiğinde tedavisi basit bir dolgu ile mümkündür ancak; geç kalınmışsa, dolgu yapılamayacaksa küçük yaşta çocuklara kanal tedavisi yapılmak zorunda kalınır. Dişler her gün en az 2-3 kere fırçalanmalı. 6 ayda bir de doktora gidilmeli" dedi.
Panel sonunda Colgate tarafından da konuklara diş fırçası ve diş macunu hediye edildi.