Çember kardeşler vatansız ölmeyecek

Anne ve babaları Suriye'den Türkiye'ye kaçarak evlendikleri ve Hatay'ın Türkiye'ye ilhakında yapılan nüfus sayımına katılmadıkları için nüfus cüzdanla

Anne ve babaları Suriye'den Türkiye'ye kaçarak evlendikleri ve Hatay'ın Türkiye'ye ilhakında yapılan nüfus sayımına katılmadıkları için nüfus cüzdanları iptal edilen Çember kardeşlerden Recep Çember tekrar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edildi.

Kısa bir süre önce gazetelerde yer alan röportajların ardından Hatay Valiliği Çember kardeşler için harekete geçti.

Hatay Valiliğinden konu ile ilgili yapılan açıklamada "Haymatlos" yani vatansız olarak adı geçen Mehmet ve Recep Çember kardeşlerin, anne ve babalarının nüfus kayıtlarının Suriye'den getirilemediği için ne Suriye Vatandaşlığına ne de Türk vatandaşlığına alınmaması konusuna açıklık getirdi.

Hatay Valiliği Çember kardeşlerin Suriye'den 1940'lı yıllarda Türkiye'ye kaçak giriş yapan İbrahim Hasan ve Esma Bilal'in 1947 ve 1955 yıllarında doğan çocukları olduğunu doğruladı.

Açıklamada anne ve babalarının Suriye kayıtları tespit edilemediği için bu kişilerin Türk Vatandaşlığına alınmadığını belirtilirken Çember kardeşlerin bazı aracı kişiler vasıtasıyla İslahiye İlçesinde vatandaşlıktan çıkarılmış olan Esme adında kadının çocukları gibi "Güler" soyadıyla yazıldıkları ve 1965 yılında Reyhanlı ilçesine nakil yaparak Mehmet Güler ve Recep Güler kimliklerini Türk Vatandaşı gibi 1977 yılına kadar kullandıkları bilgisi verildi.

Çember kardeşlerin 1976 – 1977 yıllarında eski nüfus kütüklerinin yenilenmesi sırasında adı geçen kişilerin nüfus kütüklerine kanunsuz olarak kayıt edildikleri tespit edildiği bilgisini veren Hatay Valiliği, bu kişilerin İçişleri Bakanlığının 09.05.1977 gün ve 73237-599 sayılı kararı üzerine kayıtlarının iptal edildiğini ve kimliksiz duruma düştüklerini duyurdu.

Adı geçen Mehmet ve Recep Çember kardeşlerin vatansız duruma düştükten sonra 1986 yılında Türk vatandaşı olmak için müracaat ettiklerini belirten Hatay valiliği, kendilerinden istenilen belgeleri tamamlayamadıkları için kardeşlerin 1993 yılında vatandaşlık talepleri ile ilgili dosyanın işlemden kaldırıldığını ortaya koydu.

Ancak Kardeşlerden Recep Çember'in, Türk vatandaşı olan Şerife Kurtoğlu ile 2006 yılında resmi evlilik yaptığını bunun sonucu olarak yaptığı vatandaşlık müracaatının kabul edildiğini belirten Hatay Valiliği, Recep Çember'in, Recep Kurtoğlu olarak, Kırıkhan ilçesi Başpınar Köyü'ne kaydının yapıldığını büyük kardeş Mehmet Çember'in ise 1993 yılından bu tarihe kadar vatandaşlık müracaatı olmadığı için Türk vatandaşlığına kabul edilmediğini açıkladı.

Yapılan açıklamanın ardından Hatay Nufüs Müdürlüğüne gelerek vatandaşlığa alındığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Recep Çember nüfus cüzdanıyla gazetecilere poz verdi.

Abi Mehmet Çember'e verilen "Haymatlos" tezkeresinde doğum tarihinin 1944, Güler soyadıyla verilen nufüsta 1947 yazdığı için şuan vatandaşlığa kabul edilmediğini ancak Yabancılar Şubesi tarafından gerçekleşecek düzeltmelerin ardından Mehmet Çember'in de vatandaşlığa kabul edileceği öğrenildi.