Türkmenistan ile Katar enerji alanında işbirliği yapacak

Orta Asya'nın doğalgaz zengini Türkmenistan ile Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar enerji alanında işbirliği yapacak. Türkmenistan Devlet Başk

Orta Asya'nın doğalgaz zengini Türkmenistan ile Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar enerji alanında işbirliği yapacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Katar'a gerçekleştirdiği ziyarette, bu alanda önemli gelişmeler elde edildi.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Arap ülkelerinden Katar'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife El Tani'nin davetlisi olarak bu ülkeye giden Berdimuhamedov, bir dizi görüşmelerde bulundu.

Berdimuhamedov ile El Tani önce baş başa görüştüler. Daha sonra iki liderin katılımıyla heyetler arası görüşmelere geçildi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik ciddi teklifler ortaya atıldı. İki ülke arasında enerji işbirliğin geliştirilmesi için ortak iş grubunun oluşturulması hedefleniyor.

Resmi görüşmelerde konuşan Katar Emiri El Tani, Arap işadamlarının Türkmenistan'ın elde ettiği başarıları büyük hayranlıkla izlediğini ve bu ülkeyle işbirliği ilişkilerini geliştirmeye ilgi gösterdiğini kaydetti. Emir El Tani, enerji, turizm, ticaret, yüksek teknoloji, ulaşım ve iletişim gibi alanlarda işbirliği yapabileceklerini belirtti.

Türkmen lider Berdimuhamedov ise konuşmasında, enerji alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için ortak iş grubunun oluşturulmasını, ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi için hükümetlerarası komisyon kurulmasını teklif etti. Katar Emiri El Tani, bu teklifleri sıcak karşıladı.

Resmi görüşmelerin ardından bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Türkmenistan ile Katar arasında ekonomik işbirliği, ortak iş konseyinin kurulması, dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği yapılması yönünde bir takım anlaşmalar imzalandı.

Berdimuhamedov, temasları çerçevesinde Katar Enerji Bakanı Abdullah Bin Hamid El Attiye ile de görüştü. Görüşmede, ağırlıklı olarak enerji alanındaki işbirliği konuları masaya yatırıldı. Taraflar, ortak iş grubunun oluşturulmasının enerji alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Türkmen lider Berdimuhamedov, Katar ziyareti çerçevesinde Doha'daki İslam kültürü müzesini ve dünyanın en büyük eğitim şehrini gezdi.