Baymak'tan tüketiciye: Denetimsiz kazanlar bomba gibidir

Sektörünün önde gelen firmalarından Baymak, denetimsiz kazanları bombaya benzetirken, tüketicilerden bu ürünü satın alırken ve periyodik kontroller ya

Sektörünün önde gelen firmalarından Baymak, denetimsiz kazanları bombaya benzetirken, tüketicilerden bu ürünü satın alırken ve periyodik kontroller yaptırırken dikkatli olmalarını istedi.

Baymak Pazarlama Müdürü Umut Ertür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Son yıllarda ekonomik krizin de etkisi ile ömrünü doldurmuş kazanların kullanımının devam etmesi, kazan sistemlerinin kontrol ekipmanlarının uygun seçilmemesi ve ya değiştirilmemesi, gerekli bakımların bilirkişiler tarafından yapılmaması sonucu kazan patlamaları meydana geliyor. Şirketimizin Merkezi sistem kazanlar ve kat kaloriferleri Fransa'nın yetkili kuruluşu olan CERTIGAZ 'ın yapmış olduğu tüm testleri başarı ile geçerek CE belgesi almıştır. Yapılan yeni yatırımlar sonrasında tüm kazan kaynakları, TÜV Sertifikalı kaynakçılar tarafından tam otomasyonlu makinelerde yapılmaktadır." dedi.

Üretilen kazanların kapasitelerine uygun üretim belgelerine sahip olmadığının altını çizen Ertür, "TSE ve CE belgelerine sahip olmayan ürünlerin yeterli denetim mekanizmaları kurulamadığı için bilgi eksiği bulunan tüketicilere satılabildiğini vurguladı. Baymak Pazarlama Müdürü, tüketicilere kazan alımı ve kontrolleri noktasında şu öneri ve uyarılarda bulundu:

*Mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması gerekmektedir.

*Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmalıdır

*Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.

*Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir. Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu"ndan geçerek "Kazan İşletme Sertifikası" almış olmaları gerekmektedir."

Üretikleri ürünlerin faydalarından söz eden Umut Ertür, "Kazanlarımız çalışma sistemi açısından karşı basınçlı yanma prensibi esas alınarak üretilmiştir. Karşı basınçlı yanma teknolojisi yanma verimini ve kazan verimini artırmakta, çevreye zararlı emisyon değerini düşürmektedir. Baymak merkezi sistem çelik kazanlar karşı basınçlı yanma sistemi sayesinde daha verimli ve çevreye saygılıdırlar. Kendi ürettikleri kazanlarda ön kapakta yaşanabilecek problemleri ortadan kaldırmıştır. Kullanılan yüksek izolasyon kabiliyetli, düşük boyutsal değişmeye sahip çok hafif ve yüksek sıcaklıklarda çalışma özelliğine sahip izalasyon malzemesi sayesinde dökülme ve çatlama yapmamakta ön kapakta çalışma esnasında yüzey sıcaklıkları, standartların altında olmaktadır. Çift taraflı menteşe sistemi sayesinde, kazan ön kapağı her iki yana açılabilmektedir. Çift conta uygulaması ile karşılıklı kapanan ayna ve kapak arasında tam sızdırmazlık sağlanmıştır. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı özel yapım türbülatörlere sahiptir. Yüksek basınç dayanımlı DIN normlarında dikişsiz ve özel formlu duman boruları sayesinde dar alanda yüksek ısı transferi sağlanır. Özel normlu duman borularının avantajlarından bir diğeri ise homojen ısı transferi sağlamaktır. Şirket olarak sadece merkezi sistem kazan olarak alınabileceği gibi paket sistem olarak temin edilebilmektedir. Kazan ile birlikte brülör, kollektörlere uygun iki adet sirkülasyon pompası, izolasyonu yapılmış kollektör sistemi ve genleşme tankı paket olarak satılmaktadır." ifadelerini kullandı.