AK Parti Sinop İl Başkanı Tokmak: Tarihi dokuyu çıkarmak için eş zamanlı çalışma gerekiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak Sinop'ta bir süredir gündemde bulunan tarihi dokunun ortaya çıkarılması ve bu ama

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak Sinop'ta bir süredir gündemde bulunan tarihi dokunun ortaya çıkarılması ve bu amaçla kalelerin önlerinde bulunan binaların yıkılabilmesi için topyekun bir proje geliştirilmesi gerektiği söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, "Konu sadece Özel İdareye ait mülklerin sorunu değil. Belediye ve bazı özel mülkleri de kapsayacak şekilde kapsamlı bir sorundur. Bu nedenle tarihi dokunun ortaya çıkarılması parça parça değil topluca bir proje dâhilinde ele alınmalıdır." dedi. İl Genel Meclisince konunun araştırılması için oluşturulan komisyonun da aynı sonuca vardığını ve İl Genel Meclisinin de komisyon kararı doğrultusunda bir karar aldığını belirten İl Başkanı Cengiz Tokmak "Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ve gerekse Sinop Belediye Başkanlığının ortak hareket ederek hazırlayacağı bir projeye bizler her türlü destek ve katkıyı vermeye hazırız." şeklinde konuştu.

Başkan Tokmak, Sinop kamuoyunda eski TEDAŞ binası olarak bilinen İl Özel İdaresine ait İş hanının atıl durumda bulunması üzerine gündeme gelen, binanın yıkımı ve kale surlarının ortaya çıkarılması beklentileri üzerine İl Genel Meclisinin konu hakkında bir komisyon kurduğunu, komisyon tarafından geçtiğimiz günlerde hazırlaman raporun İl Genel Meclisi'nde de görüşülerek karar bağlandığını belirtti. Konunun daha kapsamlı olduğunu vurgulayan Tokmak; "Bu binanın hemen arkasında ve hatta kale surlarına bitişik belediyeye ait işyerleri bulunuyor. Bu iş hanının bitiminde tek katlı işyerlerinden oluşan ve yine kaleye birleşmiş durumda özel mülkiyetler var. Özakman İşhanı ve belediye başkanlığı hizmet binası bunları takip ediyor. Ayrıca çok göz önünde olup da adı kale kondu olarak adlandırılan çeşitli konutlar da Sinop'un tarihi dokusuna zarar veriyor. Yani özet olarak belirtmek gerekirse tarihi dokunun ortaya çıkarılması sadece eski TEDAŞ binası ile sınırlı değildir." dedi.

Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan eski TEDAŞ binasının tek başına ele alınarak yıkılmasının sorunu çözmediğini, bunun İl Özel idaresinin gelir kaybı ve burada bulunan çok sayıda esnafın zorda kalmasından öte çok önemli bir yarar sağlayamayacağını belirten AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak görüşlerini şöyle dile getirdi: "Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdaresi eş zamanlı hareket etmelidir. Belediye Başkanlığımız da kendi mülkiyetinde bulunan ve tarihi dokuya zarar veren iş yerleri ve binalarını tasfiye çalışması başlatmalıdır. Bu eş zamanlı hareket başlatılmadıkça amaç hasıl olmayacaktır. Vakit geçirilmeden kapsamlı bir projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır. Kaldı ki, geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın da tespitleri bu yöndedir. Konunun hukuksal olan bir yönü de atlanmamalıdır. Kentlerimizin imarı ile ilgili çalışmalar öncelikle belediyelerimiz tarafından yerine getirilmektedir. Bu nedenle tarihi dokunun ortaya çıkarılmasına yönelik proje çalışmaları bir bütün olarak ele alınarak belediyemizce projelendirilmelidir. Bu noktada başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere nerede ne gerekiyorsa gerekli desteğin verilmesi için üzerimize düşen tüm çalışmalar yerine getirilecektir."