Esad: Af kapısı sürekli açık tutulmalı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye asıllı PKK'lı teröristlerin iade edilmeleri yönündeki tutumunun ve bu konuda Türkiye ile ülkesi arasında tut

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye asıllı PKK'lı teröristlerin iade edilmeleri yönündeki tutumunun ve bu konuda Türkiye ile ülkesi arasında tutumunun yeni olmadığını söyledi. Esad, "Hatasından dönenlere af kapısının sürekli açık tutulması gerektiğini belirtti. Suriye lideri Esad, olası bir af konusunda ise "Suriye değişik durumlara tanık oldu, bu durumlar içinde değişik adlandırmalar ve başlıklar altında terör eylemleri yapıldı. Hatalarından vazgeçmek isteyenler için herhangi bir ülkenin bu konuda çalışması, olanak sağlaması ve kapıları açması gayet normal olmakla birlikte faydalıdır. Önemli olan bu süreci kontrol edecek bir çerçevenin bulunmasıdır. Bu çerçevede toplumun değişik kesimlerinin üstünde birleştiği ulusal çıkarlar doğrultusunda belirlenir." diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Halk Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Her görüşmemizde bir önceki görüşmemize nazarın ilişkilerimizin daha da geliştiştiğini görüyorum." dedi.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin sıradan ilişkilerden sıyrılarak stratejik bir boyut kazandığını kaydeden Esad, "Bu ilişki diğer ülkelere de faydaları durdurulamayacak seviyeye geldi. Öte yandan bildiğiniz gibi bu ortaklığa, Lübnan ve Ürdün katıldı. İnşallah önümüzdeki dönem diğer ülkeleri de kapsayarak genişleyecektir" temennisinde bulundu.

Başbakan Erdoğan ile öncelikle Irak konusunu ele aldıklarını ifade eden Suriye lideri Esad, Irak'ta hükümet kurulmadığını hatırlatarak Irak'ta olan olumlu veya olumsuz gelişmelerin kendilerini de etkileyeceğini, bunun için olası bir değişiklik karşısında komşu ülkeler olarak endişe duyduklarını aktardı.

Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede Ortadoğu Barış Sürecinin ele alındığını kaydeden Esad, "Kardeşim Erdoğan ile Ortadoğu'daki barış sürecini ele aldık. Ayrıca, Suriye, Filistin ve Lübnan ile ilgili barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla bazı devletlerin girişimlerini ele aldık. Bu devletlerin ortaya koyduğu fikirleri değerlendirdik. Şu an başlanğıç olarak fikir aşamasında olduğu için sağlam bir şekilde ilerleyip ilerlememesi konusunda henüz birşey söyleyemeyiz." ifadelerine yer verdi.

İsrail'i barış istememekle suçlayan Esad, "Şu anki durumda olumlu bir hava yok. Ancak ortamda esas olarak iki taraf var. İlk taraf Arap diğer taraf İsrail. Herkes bunu iyi biliyor ki Arap tarafı barışı istiyor ancak İsrail bunun tam tersini yapıyor. İsrail'in hükümet ve şahsi olarak yaptıkarı açıklamalarla barışa ters ifadeler kullanılıyor. Öte yandan İsrail'in yaptığı tüm girişimler barış konusunda hiç bir ciddi işaret vermiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında Mavi Marmara saldırısına da değinen Esad, "Türkiye sedece hükümet değil halk olarak da kardeş Gazze halkının yanında oldu. Mavi Marmara Gemisi'ne yapılan saldırıdan sonra Türk kardeşlerimiz İsrail'in gerçek niyetini diğerlerinden çok daha iyi anladılar. Kendileri de saldırıya maruz kaldılar. Ancak Türkiye çeşitli taleplerde bulunuyor. Bu talepler haklı taleplerdir. Uluslar arası alanda haklı taleplerdir. Aynı şekilde şehit olan masumların ailelerinin de haklı talepleridir." diye konuştu.

HATASINI KABULLENENLERE AÇIK KAPI TUTULSUN

Terörle mücadele konusundaki bir soruya cevap veren Suriye lideri, terör unsurunun yeni olmadığına dikkat çekti. "Suriye değişik şartlardan geçti. Çeşitli kesimler tarafından desteklenen çeşitli terör faaliyetleri oldu." diyen Esad, hatasını kabullenip düzeltmek isteyenlere kapıların açık tutulması gerektiğinin altını çizdi. Esad şöyle konutu: "Her kim ki kendi hatasını kabullenip düzeltmek isterse devletin kapılarını açık tutması doğal ve faydalı bir davaranış olur. Ancak hatasını kabullenip düzelmeye çalışma da gücünün yetmesi lazım. Önemli olan bu girişimi kontrol edebilecek ve toplumun mutabık kaldığı ve kamu yararını gözeten bir sistem olmalı."

Suriye'nin ortaya koyduğu duruşun yeni olmadığını kaydeden Esad, "Bu durum çeşitli olaylarla benzerlikler taşıyor. Her kim hata işliyorsa ona kapıyı açık tutmamız lazım. Geride Türkiye ile Suriye arasında müşterek bir bakış açısının olması kalıyor. Öte yandan yapılacak çalışmalar da Türkiye ve Suriye ister siyasi ister güvenlik alanında olsun benzerlikler taşıyor. Türkiye ile Suriye arasında koordinasyonun olması büyük önem taşıyor. Bu anlamda başlangıç noktamız birdir." şeklinde konuştu.

Lübnan ve Suriye ilişkilerine değinen Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye'nin yıllardır iki ülke ilişkilerini geliştirme konusunda büyük çaba sarfettiğini ve bu konuda Türkiye'ye büyük güven duyulduğunu aktardı. Bir çok Lübnanlı Hariri'nin öldürülmesi konusunda Suriye'nin hiç bir ilgisi olmadığını anladığını ifade eden Esad, Lübnan'dan istedikleri tek şeyin güven ve iyi ilişkiler olduğunun altını çizdi.