Ahilik Haftası 'Esnaf Bayramı' İlk Gününde Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Ahilik Haftası Sakarya'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ahilik Haftası nedeniyle Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) önünde toplanan Oda Başkanları, yöneticiler, esnaflar ve sivil toplum örgütlerinin diğer temsilcileri mehteran takımı eşliğinde Atatürk Bulvarı'ndan Kent Meydanına kadar yürüdü.
Atatürk Anıtına Çelenk sunulmasının ardından başlayan törenlerde mehteran ve halk oyunları gösterisinin ardından kürsüye gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Ahiliğin toplumun ve esnafın temel taşlarından biri olduğunu belirterek, "Esnafımızın, Ahilik Bayramı'nı coşku ve güzel duygularla kutlamasını, bu vesileyle esnaf ve sanatkarlarımızın kendilerini yeniden değerlendirmelerini, yaptıkları hizmetlerin önemini fark ederek topluma örnek hareketlerle çalışmalarını temenni ediyorum" dedi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise Ahiliğin her yönüyle örnek alınması gereken bir Türk-İslam geleneği olduğunu, Türk iktisat zihniyetini en iyi yansıtan bir kurum oluğunu ifade ederek, "Ahilik, geçmişte Türk milletini dünya milletlerinin saygın bir üyesi haline getiren bir anlayıştır. Ahilik uhuvvettir, kardeşliktir ve ötekiyle birlikte barış içinde yaşamaktır. Bu yönüyle ahilik bugünkü bir çok sorunumuza çaredir" diye konuştu.
SESOB Başkanı Hasan Alişan da kalkınmış, gelişmiş ve lider konumunda olan birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izleri olduğuna dikkat çekerek, gelecekte de ilerlemiş toplumların yükselmesinde Ahilik ilkelerinin önemli rol oynayacağını söyledi. Alişan, Ahiliğin yalnızca Türk milletinin değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemi olduğunu bildirdi. Konuşmaların ardından Şed Kuşatma Ekibi, temsili bir şed kuşatma (kalfalıktan ustalığa geçiş) gösterisi yaptı. Gösterilerin ardından yılın ahisi seçilen Mehmet Hilmi Sakallıoğlu ve başarılı esnaflara çeşitli ödüller verildi. 2010 yılının Ahisi seçilen Mehmet Hilmi Sakallıoğlu'na ödülünü ise Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve SESOB Başkanı Hasan Alişan takdim etti. Törende ayrıca 45 kişiden oluşan çeşitli esnaf ve sanatkarlara onur belgeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Törenler Kent meydanında pilav ikramıyla son buldu.
Kent Meydanın sona eren etkinliklerin ardından SESOB Başkanı Hasan Alişan ve Yönetim Kurulu üyeleri Sakarya Valisi Mustafa Büyük ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nu makamlarında ziyaret etti. Ziyaretlerde konuşan SESOB Başkanı Hasan Alişan, esnaf ve sanatkarların önemi anlatan konuşmalar yaptı. Vali Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile yapılan ziyaretler fikir alışverişleri ile son buldu.