Türk mühendislerin ürettiği maden makineleri, California sahillerini beyaz kuma kavuşturacak

ABD'li maden şirketi, Türk mühendisler tarafından üretilen maden cevheri zenginleştirme makineleriyle California sahillerindeki demiri kumdan ayrıştır

ABD'li maden şirketi, Türk mühendisler tarafından üretilen maden cevheri zenginleştirme makineleriyle California sahillerindeki demiri kumdan ayrıştıracak. Yaklaşık 300 milyon tonluk sahil kumu, demir cevheri alındıktan sonra California sahilleri, Bahama Adaları'ndaki gibi beyaz kuma kavuşacak, sahilden çıkartılacak demir cevheri pazarlanacak.

Sakarya'da manyetik makine imalatı yapan Aksa Magnet, ABD'li bir maden şirketi ile demir zenginleştirme tesisi yapımı için 4 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. Türk mühendislerce tasarlanan ve yüzde yüz yerli üretim olan makinelerin bir bölümü 4 konteynerle gemiye yüklenerek ABD'ye gönderildi. Türk yapımı makineler, ABD'nin çeşitli eyaletlerindeki demir madenlerinde demir cevheri zenginleştirmede kullanılacak. ABD'li firma, hükümet ile yaptığı anlaşma kapsamında, California sahilindeki demir içeren kumu, Türkiye'den ithal ettiği makinelerle ayrıştıracak. Yaklaşık 300 milyon tonluk sahil kumu, mıknatıslı makinelerden geçirilecek. İçerisindeki demir alındıktan sonra Californialılara temiz bir sahil kumu bırakılacak. Elde edilen demir ise pazarlanacak.

Demir cevheri zenginleştirme makinelerinin imalatını yapan firmanın mühendisi Engin Tumbaz, pasifik okyanusundaki sahillerin zengin demir cevheri yatağına sahip olduğunu söyledi. ABD'ye gönderdikleri makinelerle kumdaki demir cevherinin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacağını kaydeden Tumbaz, demirin alınmasıyla California sahillerinin Bahama Adaları'ndaki gibi beyaz kuma kavuşacağını ifade etti. ABD'li firma ile 2 ay önce sözleşme imzaladıklarını, yapılan testlerin ardından makinelerin üretimini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tumbaz; "İlk sevkiyat olarak 4 konteynerle tamamen yerli üretimimiz olan makineler gemiyle ABD'ye gönderildi. Bu büyük projede ABD'li firmanın kendi ülkesindeki ve Çin'deki diğer manyetik makine imalatçılarına rağmen bizi tercih etmesinin sebebi işimizde başarılı olmamız. ABD'li iş adamlarını Sakarya'da ağırladık. Makinelerimizle testler yaptık, başarılı sonuçlar alınınca üretimi yaptık. Ürettiğimiz makinelerle pasifik sahili beyaza bürünecek." dedi.

"HÜKÜMETİN KOMŞULARLA SIFIR SORUN POLİTİKASI İHRACATA İVME KAZANDIRDI"

Üretime, 1992 yılında TÜBİTAK bünyesinde mıknatıs imalatı ile başladıklarını kaydeden fabrikanın sahibi Zafer Aksoy, faaliyetlerini Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarında bağımsız olarak devam ettiklerini belirtti. Mıknatıs, manyetik makine, manyetik kaldıraç ve tüm manyetik sistemlerin imalatını yapan şirketin, dünyanın bir çok ülkesine ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:

"Müşteri portföyümüzü cam fabrikaları, maden zenginleştirme tesisleri, demir çelik fabrikaları, geri dönüşüm fabrikaları, gıda fabrikaları, ağaç ve kereste sanayisi oluşturuyor. Küresel ekonomik krizde yurt dışı pazar arayışına girdik ve ihracatımızı yüzde 10'lardan yüzde 40'lara çıkardık. Bugün başta İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere Avrupa ülkelerine, İsrail, Mısır, Rusya, İran, Suriye, Suudi Arabistan, Kazakistan ile diğer Türk devletlerine ürettiğimiz makineleri satıyoruz. İhracatımız, hükümetin komşu ülkelerle 'sıfır sorun' politikası sayesinde ivme kazandı. ABD ve İsrail'e makine satıyoruz. Ürün sattığımız madenciler, bizim makinelerimizden memnun olduklarını ifade ediyorlar. 'Siz Almanya kalitesinde makine üretiyorsunuz, Çin'e yakın fiyat veriyorsunuz' diyorlar."