10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Hakkari Eğitim, Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKADER) Başkanı Sefer Kaçmaz, Türkiye'de ruhsal hastalıklara yakalananların yüzde 75'ten fazlasının herhangi bir tedavi görmediğini, bunun için toplumda oluşmuş önyargı ve peşin hükümleri kırabilmek, erken teşhis ve tedavinin önemini anlatabilmek amacıyla koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin ge

Hakkari Eğitim, Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKADER) Başkanı Sefer Kaçmaz, Türkiye'de ruhsal hastalıklara yakalananların yüzde 75'ten fazlasının herhangi bir tedavi görmediğini, bunun için toplumda oluşmuş önyargı ve peşin hükümleri kırabilmek, erken teşhis ve tedavinin önemini anlatabilmek amacıyla koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınlayan Sefer Kaçmaz, doğumdan yaşlılığa kadar geçen süre içinde beden sağlığının korunduğu gibi ruh sağlığının da korunması gerektiğini söyledi. HESKADER olarak 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde ruh sağlığı ile ilgili konu ve sorunları gündeme taşıyacaklarını ifade eden Kaçmaz, "Yıllardır bölgemizde gerginlik ve şiddet ortamı içinde yaşayan, o ortam içinde sosyalleşen, oyun oynar gibi katıldıkları eylemlerin hukuki karşılıklarını idrak edemeyecek yaştaki çocukların akıl ve ruh sağlığını tehdit etmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her 4 kişiden biri yaşamının en az bir döneminde önlenebilen, ortaya çıktığında da başarılı bir şekilde tedavi edilebilen ruhsal sorunlarla boğuşmaktadır. Akıl sağlığımızı tehdit eden faktörleri, sadece gazetelere ve televizyon yayınlarına ve Geçitli köyü ile mayınlı olaylarına bakmamız yeterli olacaktır. Bebeklerine işkence eden ana-babalar, aile eliyle öldürülen veya intihar ettirilen genç kadınlar, tecavüzler, her çeşit şantajlar, işsizlik, göçler, afetler ve cinayetler. Depresyon dünyada en sık görülen ruhsal hastalıktır. Yapılan araştırmalar, yeryüzündeki her 100 kadından 10'u, her 100 erkekten 6'sında depresyon görülmektedir. Bu nedenle de özellikle her kadının ve çocuğun bedensel gelişiminin yanında mutlaka ruhsal gelişiminin de izlenmesi gerekmektedir. Çünkü çocuğun öğrenme ve gelişim kapasitesi ile yakından alakalıdır. Türkiye'de ruhsal hastalıklara yakalananların yüzde 75'ten fazlasının herhangi bir tedavi görmediğini, toplumumuzda oluşmuş önyargı ve peşin hükümleri kırabilmek, erken teşhis ve tedavinin önemini anlatabilmek amacıyla koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi önemlidir" şeklinde konuştu.